Русия праща Лавров във Венецуела за противодействие на американските санкции

  • 05 февруари 2020 12:34

  • 752
  • 2
Русия праща Лавров във Венецуела за противодействие на американските санкции
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи в петък пристига във Венецуела, за да изрази подкрепа за президента Николас Мадуро - социалист, когото Вашингтон иска да свали от власт.

Русия помогна на Мадуро да оцелее в политическа криза, при която САЩ наложиха на Каракас санкции и както и десетки други страни, признаха опозиционния политик Хуан Гуайдо за легитимен временен лидер.

Гуайдо към световните лидери в Давос: Не изоставяйте Венецуела

Москва заклейми американските санкции като незаконни и вредни, а венецуелската опозиция призовава Вашингтон да окаже натиск върху Русия заради нейната икономическа, дипломатическа и военна подкрепа за Мадуро.

Лавров, който е външен министър от 2004 г., отлита за Латинска Америка днес и ще направи посещение в Куба, преди утре да продължи към Мексико, а в петък към Венецуела. Неговото пътуване идва след обиколката на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в четири бивши съветски страни - Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан - регион, който Москва смята за свой заден двор.

Във Венецуела Лавров ще се срещне с Мадуро, както и с вицепрезидентката Делси Родригес и външния министър Хорхе Ареаса, с които ще разговаря за по-тясно сътрудничество в енергетиката, минното дело, транспорта, селското стопанство и отбраната, съобщи руското външно министерство.

"Дневният ред (на преговорите) включва обсъждане на стъпки за противодействие на незаконните санкции, които влошават социално-икономическото положение във Венецуела", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Миналата година САЩ засилиха дипломатическия натиск върху Венецуела, която е член на ОПЕК, и наложиха санкции върху на нейната държавна петролна компания PDVSA, отбелязва БТА.

Венецуелската полиция затвори офиса на Гуайдо

Венецуелската опозиция оспорва легитимността на преизбирането на Мадуро за втори президентски мандат през 2018 г. и през януари миналата година опозиционният лидер Гуайдо се самопровъзгласи за временен лидер, спечелвайки подкрепата на Вашингтон и на други страни. Мадуро обаче се задържа на власт с подкрепата на военните, а също на Русия, Китай и Куба.

В Мексико Лавров ще се срещне с външния министър Марсело Ебрард, с когото ще обсъди икономическите и търговските връзки, както и сътрудничеството с Общността на латиноамериканските и карибските държави - ОЛАКД (CELAC). В Куба Лавров ще се срещне със своя колега - кубинския външен министър Бруно Родригес, каза Захарова.

Последвайте канала на

Novini.bg
752 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
x

2020.02.05 | 19:10

2

toja ostana samo na Mars da go pratite,kosmonaft,shlen na kosmicheskata partija,,,,,

Крум Усаински-Крупник

2020.02.05 | 13:08

1

ТАТКО, ПЛЮВНЮВЛИЕФ БЛАГОДАРЯ ЧЕ, МЕ ЗАЧЕНА АНАЛНО ОТ ДЪРТИЯ ЦИГАНИН СОРОШ. ОБЕЩАВАМ ДА ПЛЮЯ КОМУНИСТИТЕ и РУСИЯ ДОКАТО МИ ПЛАЩАТЕ ПО 15 лева и ПИЦА. УРА ДА ЖИВЕЕ ЦИОНИСКАТА МАФИЯ ,НА КОЯТО СЛУЖА.

Добави коментар

Водещи новини