Русия блокира месинджър, използван за фалшиви бомбени заплахи

Русия блокира базирания в Нидерландия месинджър Startmail.com, използван от ноември насам за разпращане на хиляди фалшиви бомбени заплахи, нарушили работата на редица държавни учреждения и обществени служби, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Федералната служба за сигурност припомни по този повод, че злонамерени лица са съобщили за над 16 000 уж минирани училища, детски градини, болници, транспортни обекти, молове и т. н.

"Всички заплахи бяха лъжливи", отбеляза силовото ведомство.

Засилени мерки за сигурност на летищата след бомбени заплахи вчера

Руски медии посочиха през декември, че авторите на заплахите настоявали да им бъдат върнати откраднати според тях биткойни, за да спрат този тормоз. Заради отказа на Startmail да предостави личните данни на изпращачите федералната агенция Роскомнадзор блокира достъпа от Русия до сайта на този месинджър, който изтъква, че полага специални усилия да опазва анонимността на потребителите. Услугата остава достъпна чрез използване на Ви Пи Ен - виртуална частна мрежа.

Според Роскомнадзор ведомството осъзнава, че не спира изцяло потока от злонамерени послания, но се надява да затрудни извършителите и да намали мащаба на действията им. Нито ФСС, нито Роскомнадзор не обясняват евентуалните мотиви на изпращачите.

Източници на "Интерфакс" от властовите среди в Русия твърдяха през декември, че в редица случаи посланията са били придружени от писмо с искане за 120 биткойна (928 766 евро към днешна дата) - сума, с която според авторите ги е ощетил руският милиардер Констатин Малофеев чрез платформата WEX - борса за криптовалути.

Коментари

  1. 2020.01.23 | 14:34

    Правят го, защото е анонимна, а Путишвили не понася да не може да контролира някого. Заплахите са само предлог. Нищо чудно и сами да си го организират, за да имат достоверен повод. Алкашите вече са го правили много пъти.

  2. 2020.01.23 | 14:18

    Абе направо блокирайте всички западни приложения, че да върнете руснята в 19 век, където ви е и мястото хахахха

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет