ЕСПЧ осъди Русия за нарушения на правата на трима души

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е нарушила правата на трима души, получили присъди за участие протести през 2009 и 2012 г., предаде ДПА.

Съдът нареди на Русия да плати 4000 евро обезщетение на мъж, глобен с 1000 рубли (ок. 28 долара тогава) за участие в протест през 2009 г. без предварително разрешение на властите. В акцията от типа "флашмоб" е имало седем души, всеки от които е държал празен бял лист, а устата му е била залепена със скоч. Според европейските магистрати проявата не е била заплаха за обществения ред, а прекомерната реакция на органите на реда е нарушила правото за събирания. ЕСПЧ осъди Русия и по дела по жалба на двама души, осъдени в Русия заради участие през 2012 г. в протести срещу предполагаеми изборни измами.

"Свобода за политическите затворници" поискаха близо 20 000 на протест в Москва

Съдът нареди на руските власти да платят 9000 евро обезщетение на организатор на протеста, който е бил признат за виновен от руски съд за подстрекателство към масови безредици, въпреки че многократно е призовавал за спокойствие. Вторият мъж е бил видян да води група лица с цел да пробият полицейския кордон и затова претенциите му за участие в мирен протест не са основателни, каза ЕСПЧ. Но евромагистратите са установили, че руските и украинските власти не са разследвали достатъчно неговите твърдения, че впоследствие е бил отвлечен в Украйна и върнат нелегално в Русия. Продължителното досъдебно производство, отказът да бъде пуснат за погребението на майка си и излежаването на присъдата в далечен сибирски затвор са също нарушения на правата му, констатира ЕСПЧ. Съдът нареди на Русия и Украйна да изплатят на ищеца съответно 11 хиляди и 4000 евро обезщетение, предаде БТА, цитирайки ДПА.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет