Руска медия за изборите на 8 септември: Формална многопартийност

  • 05 септември 2019 09:11

  • 375
  • 2
Руска медия за изборите на 8 септември: Формална многопартийност
© Getty (архив)

Бюлетините са отпечатани, избирателните списъци - проверени, секциите - снабдени с всичко необходимо. Изборната система в Русия е готова за Единния ден за гласуване - 8 септември, цитира "Росийская газета" изявление на Елла Памфилова, председателката на руската Централна избирателна комисия (ЦИК), след последното предизборно заседание на комисията вчера.

"В списъците са включени над 56 милиона души - почти половината избиратели в Русия. Избори на различни нива, общо почти 6000, ще има във всичките 85 региона от федерацията. За 47 608 изборни поста ще се борят 105 600 кандидати - 89 на сто от 118 583 заявили участие. Властите са отказали регистрация на 6 процента, още 5 на сто не са представили документи или са отпаднали по други причини", обясни Памфилова.

"Четири региона ще избират допълнително свои представители във федералния парламент. Най-мащабни са обаче изборите за нови губернатори в 15 региона, включително Санкт Петербург. За едно губернаторско кресло претендират средно петима. А вотът с най-широк отзвук е за общинари в Москва", отбелязва руският официоз.

Вестниците припомнят многохилядните летни московски протести срещу отказите да се регистрират опозиционни кандидати. "Свободная пресса" изтъква специфично твърдото отношение на властта към несъгласните. Сред чертите на политическата криза" изданието посочва масовите арести по време на проявите, административните и дори бързо издаваните наказателни присъди.

Близо 1500 души бяха задържани при неразрешените т. нар. разходки на 27 юли и на 3 август. Полицията и Росгвардия (бившите вътрешни войски) действаха доста сурово, биеха с палки някои участници, включително жени и старци. Но маховикът на репресиите взе да се развърта истински едва след проявите. Федералното следствие заяви, че е открило сред участниците отклонили се от казармата, и ще мисли за наказателни дела срещу тях. Други наказателни дела вече са факт, посочва всекидневникът.

В Москва отказаха да регистрират не само кандидати на опозицията, но и още 44 лоялни или неутрални към властта", заявява Елла Памфилова в интервю за "Комерсант". "Кой има право да съди? Какво е станало и какво не е? Не познавам никого, който да има пълна и обективна информация за това кой и как е събирал подписи", обяснява действията на властите председателката на ЦИК. Тя критикува протестиращите, използвали стереотипа, че в комисията седят само хора, послушни на властта, което не е истина - в московските комисии има представители на 25 партии и обществени организации. Регистрирани са най-малко 10 кандидати от извънсистемната опозиция, а отказ са получили 12 опозиционери, уточнява Памфилова. Според нея митингите са били използвани като шантаж, а мнозина протестиращи дори не са знаели имената на своите кандидати.

От 2000 г. насам в Русия целенасочено бе градена партийна система, до голяма степен напомняла и все още напомняща партийните системи в социалистическите народнодемократични страни - ГДР, Полша и Чехословакия. Там също имаше формална многопартийност, но не и реална политическа борба, защото властта контролираше доста изкъсо легалното политическо поле, се казва в анализ от "Ведомости". Според автора ситуацията в днешна Русия е римейк не на брежневския Съветски съюз, а на ГДР от началото на 80-те - федерацията изживява сега най-дълбоката криза на имитационната демокрация от зимата на 2011 г.

Комисия от Съвета на федерацията - руския сенат, огласи примери за чуждестранна намеса в руските избори, сред които има публикации от медиите, цитира опозиционният "Новая газета" съобщение на опозиционната телевизия "Дожд". Елена Сутормина от руската Обществена палата заявила, че опозиционният сайт "Медуза" и "Дожд", "финансирани от чужбина", подробно са информирали за предстоящи неразрешени прояви. По нейните думи телевизията активно пропагандирала времето и датата на проявата, правела определени репортажи", а "Медуза" е отразявала необективно протеста, показвайки например неговия изкуствено масов характер.

Чуждестранна намеса била съзряна и в критиките на западни медии и посолства срещу суровите действия на силовите структури при разпръсването на московските митинги. "Новая газета" припомня коментар на генералната прокуратура, според който полицията и Росгвардия са действали високопрофесионално и висококвалифицирано.

Последвайте канала на

БТА
375 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
болшевишка пасмина

2019.09.05 | 11:35

2

Свинска държава със свински порядки !

2019.09.05 | 10:15

1

Това гласуване е само една формалност. ,, Победителите " се знаят.

Добави коментар

Водещи новини