Затвориха руски блогър, зовял за убийството на деца на полицаи

  • 03 септември 2019 12:03

  • 449
  • 1
Затвориха руски блогър, зовял за убийството на деца на полицаи
© Getty (архив)

Пет години ще лежи в затвора руският блогър Владислав Синица заради пост в Twitter, предаде РИА Новости.

Съд в Москва призна тридесетгодишният мъж за виновен заради публикация в системата за микроблогове под псевдонима Максим Стеклов. Той според прокуратурата е призовавал в социалната медия за убийството на децата на всички полицаи в страната. Обвинението е поискало от магистратите в руската столица Синица да влезе зад решетките за шест години. Съдът в Москва обаче е преценил, че блогърът ще изкара петилетка в затвор при общ режим. Осъденият след произнасянето на решението е заявил, че е невинен и думите му са били извадени от контекста.

Правозащитници са припомнили, че Синица (Стеклов) е бил участник в протестите в Москва, започнали след решението на властите да не допуснат представители на опозицията да се кандидатират за депутати в парламента на руската столица. Демонстрациите са били забранени от управата на града.

Заради организация и участие в протестите късно снощи са били арестувани журналистът от малкото опозиционни медии вестник "Новая газета" Иля Азар, активистът на близката до опонента на Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През - Алексей Навални "Фондация за борба срещу корупцията" Николай Ляскин и адвокат Любов Собол - бивш кандидат за депутат в московския парламент. Тримата са прекарали нощта в полицейски управления и освободени след подписване на постановления за административни нарушения за организация и участие  в прояви на обществени места, несъгласувани с управата на руската столица.

Азар, Ляскин и Собол са заплашени от глоби в размер до 300 000 рубли (около 4000 евро) и общественополезен труд.

 

Валери Зайцев
449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.03 | 12:48

1

Малко им е на тия твари ! Путине , изтребвай ги ! Такива предатели унищожиха СССР ! На тях америте се надяват да унищожат РУСИЯ !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини