Без водка в Чернобил

Туристите, посещаващи Чернобил, които планират да пият водка, за да се „защитят от радиация“, всъщност са изправени пред по-големи рискове за здравето си, предупредиха медицински експерти на конференция в Москва предаде Нова телевизия.

"Не вземайте никаква водка със себе си", каза Наталия Шандала, заместник-директор по науката и биомедицинските технологии във Федералния медицински и биофизичен център в Бурназян.

Владимир Клочков, главен изследовател по радиационна безопасност в Центъра в Бурназян, който участва в операцията по овладяване на ситуацията в Чернобил през 1986 г., заяви, че няма медицински доказателства, които да подсказват, че водката е добра защита срещу радиоактивния стронций. Консумацията на алкохол довела само до много автомобилни катастрофи и други инциденти.

Миналия месец украинският президент Владимир Зеленски подписа указ за създаването на "зелен коридор" за учените, историците и туристите, които посещават региона. В средата на юли беше завършен новият саркофаг, финансиран от Европейския съюз. Той обхваща стария саркофаг, построен в края на 1986 г., за да покрие разрушения реактор номер четири и да предотврати изхвърлянето на неговата смъртоносна радиация.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет