Близо 1400 ареста са извършени на вчерашния протест в Москва

  • 28 юли 2019 13:41

  • 539
  • 0
Близо 1400 ареста са извършени на вчерашния протест в Москва
© gettyimages (архив)

Руската полиция е арестувала 1373 души, излезли вчера на демонстрация в Москва с искане за свободни избори.

Това са данни на неправителствената организация "ОВД-Инфо", според която това е най-големият брой арести от протестното движение през 2012 г. срещу завръщането в Кремъл на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, предаде БТА, позовавайки се на АФП.  По официални данни на полицията в Москва в демонстрацията са участвали около 3500 души, от които около 700 професионални журналисти и блогъри. Тя съобщи вчера за 1074 ареста за различни провинения.

Опозицията протестира срещу недопускането на независими кандидати до местните избори на 8 септември, които се очертава да бъдат трудни за подкрепящите властта кандидати в контекста на социално недоволство. Журналисти от АФП съобщават за извършени насилствено арести и за много демонстранти с травми по главата.

"Задържанията, непропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти е посегателство срещу основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране", заяви говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини