Лавров откри в Москва изложба, посветена на българо-руските дипломатически отношения

  • 07 юли 2019 14:21

  • 791
  • 3
Лавров откри в Москва изложба, посветена на българо-руските дипломатически отношения
© Ministry of Foreign Affairs of Russia

На 5 юли т.г. в руската столица беше открита изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, съобщават руски медии, цитирани от БТА.

На 7 юли 1879 г. руският дипломатически агент и генерален консул в Княжество България Александър Давидов връчва акредитивните си писма на българския княз Александър I Батенберг.

Почетни гости на церемонията по откриването на юбилейната изложба бяха руският външен министър Сергей Лавров и българският посланик в Москва Атанас Кръстин. Експозицията, посветена на годишнината, е разположена в сградата на Министерството на външните работи на Русия. Сред експонатите има интересни и непубликувани документи, исторически материали и фотографии. Изложбата е подготвена на базата на Архива за външна политика на Русия, съхраняван в Историко-документалния департамент на руското външно министерство.

В словото си при откриването на изложбата министър Лавров подчерта, че "здравите връзки на дружба, взаимното уважение и духовна близост са стабилен фундамент и за съвременното развитие на сътрудничеството между Москва и София във всички области. Българският въпрос винаги е бил приоритетен за външната политика на руската дипломация. И въпреки че двустранният диалог през годините има различна интензивност, в сложните и важни исторически моменти Русия винаги е подкрепяла България", подчерта министърът.

В отговор посланик Кръстин каза, че "българо-руските връзки имат дълбоки, вековни корени. Но има едно събитие, което е записано със златни букви в българската летопис - Освобождението на България. "Българите никога няма да забравят подвига на хилядите руски войни, дали живота си за свободата на нашето Отечество. Като резултат от победата в Руско-турската война (1877-1878) на картата на Европа е възстановена българската държава и започва изграждането на съвременната българска държавност. Днес Република България като член на ЕС е убедена, че връзките с Русия трябва активно да се развиват и нашата страна би могла да бъде своеобразен мост между Москва и Брюксел", подчерта посланикът.

Министър Сергей Лавров получи от председателя на Форум "България-Русия" проф. Светлана Шаренкова юбилеен двуезичен албум, който бе представен преди седмица в София. Албумът "140 години българо-руски дипломатически отношения" с предисловия от министрите Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Сергей Лавров е подготвен от министерствата на външните работи на България и Русия, Държавна агенция "Архиви", посолството на Москва в София и Форум "България-Русия".

Мая Йорданова
791 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.07.08 | 15:49

3

Ау че троганелно!. Направо ще се просълзъ от вълнение. Корнелия ли ще записва желаещите за посещение да знам да взема отпуск. А дали ще е безплатно както на Бузлуджа?.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.07.07 | 21:32

1

Отврат!

мозъчен лекар

2019.07.08 | 13:11

2

до "Отврат!" отново имаш к ур във уста си? затова ли отврат?

Добави коментар

Водещи новини