Помпейо предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ през 2020 г.

  • 14 май 2019 20:23

  • 804
  • 4
Помпейо предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ през 2020 г.
17 99дни
© Getty Images/Guliver (архив)

Москва е заинтересована от нормализиране на отношенията със САЩ на основата на взаимното уважение, каза днес руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Майк Помпейо след разговорите им в руския черноморски курорт Сочи. 

"Убедени сме, че това е напълно възможно и реално, ако действаме на основата на взаимното уважение и взаимното зачитане на интересите", отбеляза Лавров, предаде ТАСС. 

Според него Русия може да се договори със САЩ за продължаване на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНВ-3) в рамките на двустранна съвместна консултативна комисия. 

Лавров заяви също, че Русия и САЩ ще продължат диалога си за Сирия. 

Помпейо каза, че Вашингтон прави всичко възможно за нормализиране на отношенията с Москва. "Ние искаме да подобрим отношенията между нашите народи. Правим всичко, за да се предприемат стъпки в тази насока", посочи той. 

"Ние не искаме която и да е страна да се намесва в работите на Венецуела, искаме венецуелският народ да получи своята демокрация, сам да избере своя ръководител, независимо дали това ще бъде (Николас) Мадуро или някой друг", каза държавният секретар, цитиран от ТАСС. 

Лавров от своя страна каза, че бъдещето на Мадуро трябва да бъде решено от венецуелския народ и нарече американския натиск върху него недемократичен, съобщи Ройтерс. 

Той каза също, че американските санкции срещу Северна Корея ще бъдат отменени, след като Пхенян изпълни своите обещания (за денуклеаризация). 

Помпейо добави, че е настоял Москва да освободи задържаните (при Керченския инцидент) украински моряци и да работи с новия украински президент за установяване на мир в Източна Украйна. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон няма да толерира никаква руска намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

На съвместната пресконференция на двамата министри след разговорите им в Сочи Помпейо каза, че недвусмислено е посочил пред Русия, че Вашингтон няма да допусне повторение на намеса в изборите като тази, за която Вашингтон обвинява Москва за президентските избори през 2016 г. Такава намеса "би влошила още повече нашите отношения", подчерта държавният секретар. Русия отрича да се е намесвала в американските избори.

Днес на пресконференцията Лавров заяви, че не съществуват никакви доказателства, че Русия се е месила в американските избори през 2016 г., съобщи ТАСС.

Русия се надява, че военен сценарий в ситуацията около Иран няма да бъде реализиран, каза днес руският външен министър. "Когато казвам, че се надяваме да бъде намерено политическо решение на ситуацията около Иран, ние действително ще способстваме там да не се стигне до военен сценарий", подчерта Лавров, като добави, че САЩ "също са настроени да се търси политическо решение". 

Помпейо от своя страна също каза, че САЩ не се стремят към война с Иран. "Ние абсолютно не искаме война с Иран, а искаме иранската администрация да престане да поддържа "Хизбула", терористите по цял свят и в частност в Близкия изток", каза той. Според него Вашингтон оказва натиск върху Техеран, за да може "Иран най-после да стане нормална страна". 

Лавров обърна внимание, че Москва смята за грешка решението на САЩ да излязат от споразумението за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че Русия, Китай и европейските участници в ядреното споразумение с Иран ще продължат контактите със САЩ за уреждане на ситуацията, "за да се търси с американските колеги път към изход от кризата". 

Руският външен министър изрази също надежда, че съобщенията за изпращане на 120 000 американски войници в Близкия изток за възпиране на Иран са абсолютно неоснователни, защото "този регион и без това е пренапрегнат от различни конфликтни ситуации". 

Вчера вестник "Ню Йорк таймс", цитирайки неназовани източници в американската администрация, съобщи, че Вашингтон разглежда възможността за изпращане на въоръжени сили в Близкия изток за възпиране на Иран. Според вестника миналия четвъртък шефът на Пентагона Патрик Шанахън е изложил план, предвиждащ изпращане на 120 000 войници в страните от Близкия изток в случай, че "иранските въоръжени сили атакуват американските военни". Днес американският президент Доналд Тръмп нарече публикацията на "Ню Йорк таймс" фалшива новина. 

Русия и САЩ продължават да имат различия по иранската ядрена програма, но страните продължават да обсъждат ситуацията, каза Лавров. Това дава надежда, че с подкрепата на Русия и САЩ могат да бъдат постигнати някакви споразумения, каза той. 

В отговор на въпрос Помпейо каза, че САЩ нямат информация за инцидента с петролните танкери в Обединените арабски емирства и "се опитват да разберат каква точно е била причината за атаките", пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
804 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ахам

2019.05.15 | 08:06

4

И предупреждението гласи:
- Моля Ви, не се намесвайте пак! Вижте предния път какво стана... За Бога братя, не се намесвайте!

Остап Бендер

2019.05.15 | 02:34

3

На калпавия кравар,кравата му виновна.

Помпейо ли е простейо ли е незнам...

2019.05.14 | 22:25

2

Казва се Помпейо,защото е една надута...Помпа...-въздух под налягане...!А също е и..Простейо...!Трябва да си голям въздухар и много проЗт,за да си помислиш дори,че руснаците ще върнат някога Крим на Украйна...!

Иво

2019.05.14 | 21:34

1

Помпейо ли е простейо ли е незнам, но тоя Лавров все едно е "хрътката" от "game of trones" само един белег на лицето и е същия

Добави коментар

Водещи новини