Украйна отбелязва 5 години от Евромайдана

  • 21 ноември 2018 19:32

  • 726
  • 1
Украйна отбелязва 5 години от Евромайдана
©

Украйна отбеляза днес петата годишнина от протестното прозападно движение "Евромайдан", което доведе до свалянето от власт на подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Неговият приемник Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, който дойде на власт с обещания за интеграция с Европейския съюз, участва в церемония в Киев за почитането на паметта на над 100 души, които загубиха живота си в протестите през 2013 и 2014 г. Порошенко и съпругата му Марина коленичиха пред кръста, поставен в памет на загиналите. В церемонията участваха още премиерът Володимир Гройсман и председателят на парламента Андрий Парубий.

"Днес Украйна чества петата годишнина от Революцията на достойнството - Евромайдана - мирния протест за европейско бъдеще", заяви Порошенко на друга проява, в северната Житомирска област. "За украинците "достойнство" и "свобода" не са просто думи. За нашия народ това е смисълът на живота ни през всички тези векове. Борбата за нашия живот, за самостоятелност, за свобода", каза той.

Протестното движение на централния киевски площад "Независимост" ("Майдан" на украински е "площад") продължи няколко месеца, до края на февруари 2014 г., когато Янукович бе отстранен от власт с парламентарен вот. Украинските власти обвиниха Янукович, че е наредил на военните да използват смъртоносна сила срещу протестиращите, а той избяга в Русия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.21 | 20:12

1

не ми е ясно кво честват - ама нейсе.....

Добави коментар

Водещи новини