Дмитрий Медведев: Икономиката ни ще се развива, въпреки външнополитическия натиск и търговските войни

  • 09 октомври 2018 10:29

  • 804
  • 4
Дмитрий Медведев: Икономиката ни ще се развива, въпреки  външнополитическия натиск и търговските войни
© Getty (архив)

Русия ще развива и занапред своята икономика, и социалната сфера независимо от външнополитическия натиск и търговските войни. Това заявява премиерът Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега в статия за сп. "Вопроси икономики".

На фона на западните санкции страната трябва да води балансирана, независеща от конюнктурни съображения политика на дълговия пазар, посочва той. Русия изигра ключова роля в рамките на споразумението Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК ) плюс от май 2017 г. за намаляване на добива на нефт и в това сътрудничество се стреми да постигне именно баланс, но не и завишени цени, нито прегрят пазар. Москва прие бюджетно правило, намаляващо зависимостта на страната от петролната конюнктура; при все това проблемът за структурна промяна в руската икономика изобщо не губи актуалност, се казва в статията. Медведев нарича преувеличение дискусията за дългосрочна стагнация в Русия, при положение че спирането на спада не означава едновременно подновяване на растежа. "Между спирането на спада и растежа има доста продължителен период, когато се формират предпоставки за нова фаза на растежа", обяснява той.

"Основната задача в Русия днес е преодоляването на бедността, а основа на социалната държава е пенсионната система", заявява Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега. Според премиера без предприетата от властите пенсионна реформа, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, делът на пенсионерите в страната би нараснал до 2036 г. до 30 процента от населението. "През последните 90 години продължителността на трудовия живот в Русия е намаляла от 41 г. за жените и 46 г. за мъжете съответно на 31 и 34 години, посочва авторът. Дистанционното обучение трябва да стане норма в руската образователна система. В наши дни способността за събиране и анализ на големи бази данни, се превръща в основа на конкурентоспособността и на отделни бизнеси, и на цели държави", отбелязва той. "Днес всички страни са навлезли в епохата на дигитална трансформация. И шансовете за лидерство, и рисковете да изостанем тук може да се окажат много сериозни, да не кажем фатални", предупреждава министър-председателят на Русия.

По думите на премиера федерацията има добри изходни позиции в тази сфера. "Според доклад на Световната банка относно използването на информационно-комуникационни технологии в потребителската област Русия изпреварва тук страните от Европейския съюз и от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Южна Корея и Бразилия", напомня Медведев. "Най-важната функция на държавата не е директно да увеличава финансирането на технологичното развитие, а да създава пространство за изпреварващо регулиране, един вид привлекателен технологически офшор за реализиране на напредничави решения", се казва в статията.

Според Медведев Русия разполага с достатъчно възможности, за да осъществи най-големите си национални проекти и да постигне поставените цели, включително да се нареди до 2024 г.,  когато приключва настоящият мандат на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, сред петте най-големи световни икономики. "Постигането на тази цел е важно не само по себе си, а като механизъм, осигуряващ на хората в Русия растеж на благосъстоянието и качеството на живота", подчертава той. По думите на премиера с дивидентите, получени на тази развойна траектория, Русия ще може да посрещне 2024 г. с широк арсенал от възможности за идните поколения.

Последвайте канала на

БТА
804 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.10.09 | 13:32

4
ся кат пусним новата Лада ще видите вие
болшевишки лозунг

2018.10.09 | 12:40

2
Нашите Джуджета са най-снажните Джуджета на света !

2018.10.09 | 13:31

3
руските джуджаци Великани

2018.10.09 | 11:35

1
Медвед,реалността е друга, с лозунги не става.Хората живеят зле,а вие им обещавате "светло бъдеще", както винаги. Не се задава светлина,само лъжи.

Добави коментар

Водещи новини