Руска медия: Кремъл е опитва да смекчи пенсионното ограбване с милостиня

  • 07 септември 2018 09:07

  • 1135
  • 9
Руска медия: Кремъл е опитва да смекчи пенсионното ограбване с милостиня
© Getty (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ожесточено започна да смекчава пенсионната реформа в страната с поправки в наказателния кодекс, пише "Комерсант".

Партията на властта "Единна Русия" предлага законът да разреши на депутатите доброволно да отказват надбавки към пенсиите си. Според парламентарната опозиция обаче нито президентските, нито депутатските поправки не променят същността на реформата, отбелязва вестникът.

"Комерсант" коментира внесените в Държавната дума предложения на Путин за корекции в непопулярната реформа, вдигаща пенсионната възраст. Той акцентира специално върху идеята работодател, отказал да назначи или уволнил без основание лица в предпенсионна възраст - пет години преди излизане в пенсия, да бъде наказван с глоба до 200 хил. рубли (около 2400 евро) или със задължителен труд до 360 часа.

"Наказателна отговорност е допустима само като крайна мярка и само за цинични многократни необосновани действия с дискриминационен характер", твърди Алексей Репик, лидер на обществената организация "Деловата Русия". "Недопустимо е наказателното преследване да стане мярка за натиск върху бизнеса", подчерта той.

"Колкото по-сурова отговорност се предвижда, толкова е по-вероятно да бъдат уволнявани хората, преди да стигнат предпенсионната възраст - например мъже на 50 или жени на 45 години", смята Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП).

"Фактически властта прехвърля издръжката на хората в предпенсионна възраст върху бизнеса и регионалните бюджети", резюмира политологът Николай Миронов. С оглед трудностите в прилагането на новата норма - например да се докаже, че някой е уволнен точно заради възрастта му, не ще може да бъдат защитени нито правата на хората, нито правата на бизнесмените", смята Ирина Котелевская, юрист от апарата на РСПП. "Всеки вид наказателна отговорност, въвеждан като плашило за бизнесмените в Русия, обикновено се прилага "по усмотрение на правоохранителните органи", напомня тя.

"Поправките не променят същността на реформата, който и да ги внася" - коментира либералдемократът Игор Лебедев, зам.-председател на Държавната дума (долната камара на федералния парламент). "Подхвърлят ги, както се подхвърля кокал на куче, но те не отменят вдигането на възрастта, против което се обявяват повечето граждани", допълни той.

Предложенията на Путин са козметични компреси и не отменят пенсионната реформа, каквато по принцип не бива да има", заявява пред "Комерсант" Дмитрий Новиков, зам.-председател на Централния комитети на руската компартия.

Според "Свободная преса" Кремъл се опитва да замаже пенсионното ограбване с нова милостиня. "Изплаши ги с повече, та да склонят за по-малко", обобщава пенсионния проект на руските власти онлайн изданието "Инфокам".

Последвайте канала на

БТА
1135 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.09.07 | 19:17

9
МИШОЦИТЕ ОТ САЙТА ДА НЕ РЕВЪТ ЗА ЧУЖДОТО УМРЯЛО,А ПЪРВО ДА ПОГЛЕДНАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПЕНСИОНЕРИ,КОИТО ГРОБАРСКАТА ШАЙКА ДОВЕДЕ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА.
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.09.07 | 09:21

1
Ватенки миризливи, не мога да повярвам руска медия да критикува шайката на Путин?!

2018.09.07 | 19:15

8
ГОВНАР СМЕШЕН
тук пише един и същ

2018.09.07 | 16:14

7
помиярски платен соросоиден трол.
asd

2018.09.07 | 10:17

4
какво се радвате бе тролчета. там се пенсионират 5 години по рано от колкото при нас. сега ще се изравнят с европейските ценности. би трябвало не да злобарствате а да подкрепяте. еврогейски така да се каже.

2018.09.07 | 11:17

6
Та ева в човката да те ева трол комунистически смотан
ГУЛАГ = Боярищник + Диктатура + Безпаричие

2018.09.07 | 10:28

5
Според Световната Здравна Организация / СЗО / продължителността на живота за мъжете В Русия през последните 25 год е спаднала от 63 г на 58 г !!
смешни и жалки

2018.09.07 | 09:50

3
Блядската хунта започва да разиграва цирк пред овчето безсловестно стадо от пияни дегенерати и естествено Государя играе " доброто ченге," а Медвежонок -- " лошото ченге "
Jesus

2018.09.07 | 09:35

2
Са и руснаците най-после ще се сетят за кой гласуват.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини