Путин изрази съжаление, че Тръмп е отменил срещата си с Ким Чен-ун

  • 25 май 2018 06:53

  • 1667
  • 0
Путин изрази съжаление, че Тръмп е отменил срещата си с Ким Чен-ун
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 каза вчера, че Москва съжалява за отменянето на срещата на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,. Той заяви това вчера на обща пресконференция с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на след срещата им в Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

Путин изрази надежда, че срещата Тръмп - Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, в крайна сметка ще се състои. "Всички ние разчитахме, че това ще бъде началото на освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие. "Надяваме се, че диалогът ще продължи и че срещата ще се състои", добави Путин, цитиран от Франс прес.

Руският президент подчерта, че севернокорейският лидер е направил всичко, което е обещал, за да се състои срещата.

Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза, че иска процесът на неразпространение на оръжията да продължи, съобщи АФП.

Надявам се, че решението на Тръмп е "моментна спънка в един процес, който трябва да бъде продължен", подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс.

Макрон подкани Русия и да се отнася конструктивно към холандското разследване на свалянето на самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, през 2014 г. над Украйна. Днес Москва заяви, че няма нищо общо с трагедията, припомня Ройтерс.

Руският президент призна, че не е запознат с изводите на холандското разследване, защото е работил целия ден в Санкт Петербург, но увери, че Москва ще ги проучи внимателно и с необходимото уважение, предаде ТАСС. Путин обаче подчерта, че Русия трябва да участва в разследването, за да признава изводите от него. "Ние от самото начало предлагахме съвместна работа по разследването на тази трагедия, но за наше удивление, не ни допускат до това разследване", заяви той.

Руският президент подчерта, че Украйна работи по разследване на случая, "въпреки че Украйна наруши международните правила и не затвори въздушното пространство над територия, на която се водеха бойни действия".

Конфликтът в Сирия има дълбоки корени както в страната, така и извън нея, заяви Путин. "Но трябва да бъдем оптимисти и да се стремим към уреждането му, преди всичко с политически средства", добави той.

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че Москва и Париж искат да създадат координационен механизъм между световните сили, за да се опитат да постигнат политическо решение на кризата в Сирия, предаде Ройтерс. Целта ще бъде да се координират дипломатическите усилия на процеса в Астана, в който участват Русия, Иран и Турция, и на групата, включваща Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия и Йордания, предаде Ройтерс.

"Трябва да говорим за ситуацията след войната", подчерта Макрон, като добави, че ключът е изграждането на една стабилна Сирия.

Двамата президенти са се съгласили, че усилията трябва да се фокусират върху създаването на нова конституция и подготвянето на избори, в които да участват всички сирийци, включително бежанците, заяви Макрон.

Президентите на Русия и Франция обсъдиха и ситуацията в Югоизточна Украйна. "Подчертахме значението на точното изпълнение на минските споразумения за намирането на устойчиво всеобхватно решение на вътрешноукраинската криза", добави Путин, цитиран от ТАСС. Москва е готова да участва и в други срещи в "нормандски формат", но те трябва да бъдат добре подготвени, за да доведат до положителни резултати. В момента мирният процес в Донба върви много бавно, а властите в Киев не се стремят към уреждане на кризата, но няма друг инструмент за решаване на кризата, подчерта Путин.

Франция признава незаменимата роля на Русия при решаването на международни въпроси, но смята, че и Москва трябва да има предвид интересите на своите партньори. "Отново придобитата роля на силен лидер налага нова отговорност", подчерта Макрон, добавяйки, че Франция и Русия трябва да работят заедно над принципа на колективната сигурност и да защитават интересите си.

"Трябва да работим по укрепване на взаимното доверие", добави френският президент.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили и ситуацията, свързана с излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, съобщи Путин, цитиран от ТАСС. Той приветства европейските усилия за спасяване на споразумението и заяви, че последствията от провала му биха били достойни за съжаление, отбелязва Ройтерс.

Френският президент определи ядреното споразумение с Иран като добро и съответстващо на актуалните въпроси по ядрените проблеми. То обаче трябва да бъде допълнено с нови договори, отнасящи се до ракетната програма на Техеран и въпросите на регионалната стабилност, както Париж предложи още през септември миналата година, според Макрон, цитиран от ТАСС.

Той обаче подчерта, че спазването на условията на действащото споразумение е необходимо. Само в този случай Иран би бил заинтересован да обсъжда ядрените си проекти след 2025 г., регионалната стабилност и ракетната си програма.

"Необходима е колективна отговорност: когато 10 години водиш преговори по един проблем и подпишеш договор, не може да се отказваш от него две години по-късно и да казваш, че всичко започва отначало", подчерта френският президент, цитиран от ТАСС.

Европа трябва да укрепи икономическия си суверенитет, за да защитава по-добре своите компании, добави Макрон, коментирайки американските санкции срещу Иран. "Франция предвижда компенсация за френските компании, действащи в рамките на договори, сключени от Франция. Обсъждат се и други механизми за защита на интересите на компаниите", заяви той.

От своя страна руският президент заяви, че едностранните ограничения противоречат на Устава на ООН и са незаконни, като освен това вредят на световната икономика.

Освен това Путин призова да се създадат международни правила за поведение и контрол на киберпространството. "Действието винаги среща противодействие", подчерта той в отговор на въпрос за кибератаките. "За да няма противодействие, което не харесва на някого, трябва да се договорим за правилата за тези действия, за правилата за поведение в една или друга сфера", добави руският президент, подчертавайки значението на киберпространството за живота на милиони. Той припомни, че след изобретяването на атомната бомба всички са разбрали колко е опасно това и са се споразумели за правилата, за да бъде избегната трагедия.

Макрон оцени положително преговорите с руския си колега, определяйки вчерашния продължителен разговор между тях като "прям, честен и много плодотворен". Той заяви, че е изразил пред Путин загрижеността на френския интелектуален елит от делото срещу руския режисьор Кирил Серебренников, както и делото срещу украинския му колега Олег Сенцов. "Надявам се, че можем да водим диалог по този въпрос", подчерта Макрон.

От своя страна Путин се обърна към присъстващите на пресконференцията френски журналисти с критика, че те се интересуват от съдбата на украинските си колеги в Москва, но не забелязват ограниченията над руските медии в Украйна. "Сенцов беше задържан за подготвяне на терористични актове, а не за журналистическата си дейност", подчерта руският държавен глава, подчертавайки, че руски журналист е бил задържан в Украйна заради работата си. "По някакви причини, неговата съдба не ви интересува", изрази недоумението си Путин.

По-рано вчера генералният директор на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев съобщи, че по време на посещението на Макрон Русия и Франция са подписали споразумения на обща сума около 1 милиард евро.

Освен това руската държавна компания "Росатом" и френския комисариат по атомна и възобновяема енергетика подписаха стратегически документ за партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия.

Последвайте канала на

БТА
1667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини