Сергей Лавров: Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим

  • 14 май 2018 20:53

  • 3087
  • 11
Сергей Лавров: Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим
© Getty Images/Guliver

Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до откриването на посолството на САЩ в Ерусалим, ние нееднократно сме давали негативна оценка на това решение. Убедени сме, че не бива по такъв едностранен начин да се ревизират договореностите, които са намерили израз в решенията на международната общност", заяви Лавров след среща с египетския си колега Самех Шукри в Москва.

Всички въпроси по уреждането на израелско-палестинския въпрос могат да се решават единствено чрез преки преговори между лидерите на страните в конфликта и Москва потвърждава тази позиция във всичките си контакти с израелското държавно ръководство, каза Лавров.

"Както знаете, Русия неведнъж е предлагала своята територия за осъществяването на такъв пряк диалог. Нашето предложение остава в сила", заяви руският външен министър.

Русия оценява положително решението на Египет да не изпраща свои войски в Сирия, както са му предложили САЩ, заяви Лавров.

"Засегнахме тази тема в контекста на обсъждането на положението в Сирия, в контекста на обсъждането на действията на т.нар. външни играчи, включително, разбира се, САЩ, защото тяхна е идеята да приканят арабските страни да изпратят свои контингенти в Сирия.

Доколкото разбирам, това се прави с двойна цел: да се раздели отговорността за прякото и грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, която не е поканила на своя територия САЩ и другите участници в оглавяваната от тях коалиция, както и за да се сподели финансовото бреме", каза Лавров.

"Обсъдихме този въпрос в рамките на общата дискусия. Египет неведнъж е подчертавал, че няма да изпраща войски извън своята територия, тъй като египетската военна доктрина гласи, че въоръжените сили на Египет трябва да защитават само неговите граници", заяви египетският външен министър Самех Шукри, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3087 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини