Икономическите играчи се надяват на реформи след встъпването в длъжност на Путин

  • 06 май 2018 10:54

  • 1976
  • 7
Икономическите играчи се надяват на реформи след встъпването в длъжност на Путин
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Инфраструктура, образование, инвестиции - икономическите среди се надяват на спешни реформи, които да бъдат извършени от новото правителство на президента Владимир Путин, който вече заяви амбициозни цели за икономически растеж през четвъртия си президентски мандат, без да обявява конкретни мерки, отбелязва Франс прес.

Отношенията на Русия със Запада са изключително обтегнати и американските санкции пречат на руската икономика повече от когато и да е. Новото правителство трябва да даде нов импулс на растежа, за да изпълни целите, набелязани в речта на Путин пред парламента в началото на март. Тогава Путин си постави като цел да раздели на две за 6 години ръста на "неприемливата" бедност, инвестирайки по-специално в инфраструктурата, жилищата и здравеопазването. Той обеща и растеж от 4 процента при прогнози, говорещи за 1-2 процента растеж на икономиката въпреки нейното стабилизиране след рецесията от 2015-2016 г. Но Путин не каза какви средства ще приложи, за да постигне тези цели и да разреши проблемите, преди всичко от структурен характер, които забавят растежа.
Икономическите среди се надяват, че конкретни реформи и планове за развитие с реални етапи в тях ще бъдат обявени след утрешното встъпване в четвърти мандат на Путин.

През последните четири години правителството на Путин насочи предимно политиката си върху бюджетната и валутната строга дисциплина, за да избегне неконтролируеми повишения на дефицита или на дълга в Русия, която все още е травмирана от финансовата криза от 1998 г.

Сега както изглежда има нужните условия за начало на реформи. Икономическите играчи искат мерки, целящи разрешаването на проблема със слабостта на трудовия пазар и неблагоприятната демографска динамика. Те искат и реформи в областта на образованието и здравеопазването. Подкрепа за инвеститорите също ще е добре дошла, както и финансиране за руските региони. Благодарение на овладяване на инфлацията тези цели биха могли да са по-постижими в сравнение с миналото.

След като встъпи в длъжност, Путин бързо ще назначи правителство, в което бившият финансов министър Алексей Кудрин, който е уважаван от бизнес средите и в който понякога Путин се вслушва, може да има роля, най-малкото на съветник, смятат наблюдатели. Кудрин, който е на 57 години, каза вече, че е готов да помогне, при условие че не става дума за половинчати мерки. Той бе близък до Путин през последната му предизборна кампания и не се страхува от мерки, които не се харесват. Кудрин говори за намаляване с 30 процента за 6 години на броя на руските чиновници и за увеличаване на възрастта за излизане в пенсия на 63 години. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете и е най-ниската в света. Наследена е от годините на СССР. Но предвид демографския спад пенсионната система е нарастваща тежест за федералния бюджет въпреки ниските пенсии.

Кудрин призовава и за откриването на технологични класове още в детството, за да се създадат по този начин два милиона допълнителни кадри, които да дигитализират икономиката. За целта трябва да се промени системата на средното и висшето образование, казват анализаторите и допълват, че Русия няма толкова нужда от адвокати, колкото от експерти в технологиите.

Десислава Станева
1976 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.05.06 | 22:20

3
Путин създаде армия, седесарският режим ликвидира нашата.
дуци

2018.05.08 | 10:12

7
ПУТИН СЪЗДАДЕ ДЪРЖАВА И АРМИЯ СЛЕД ПИЯНИЯ ЕЛЦИН
Крум Усаински-Крупник

2018.05.07 | 02:32

4
Цървули!!!Поредната порция притоплени лъжи и демагогия!!!Обещаваното "Светло бъдеще" е някъде в бъдещето!!!Или по скоро в сънищата на Плешивото!!!Редовият алкаш затяга колана,лочи лосион за баня и се надява да доживее до пенсия!!!Честито,лумпени русосифилистични!!!
Lyubo Angelov член на ПП АТАКА - Бургас

2018.05.07 | 02:32

5
20 години управление на диктатора, а те започнали сега да се ''надяват'' на ерформи! РАЗБЕРЕТЕ, русия е потънала в корупция и излизане от нея няма! Путин върна русия в 19 век, и единственото което те произвеждат са ОРЪЖИЯ, нещото, което свободният свят НЕ ИСКА!
Lyubo Angelov член на ПП АТАКА - Бургас

2018.05.07 | 02:32

6
САЩ доставиха антитанковия ракетомет Jevelyn На Украйна. Антиджавелинов камуфлаж от кал изобретиха група руски учени. Ако намажеш танков екипаж с кал и лайна Джавелините не го "виждат". Дали е така, бъдещето ще покаже. :)
Пян Гъ

2018.05.06 | 22:20

2
"Икономическите играчи се надяват на реформи" - да ви го преведа: Икономическите играчи очакват Путин, като Горбачов, да на прави Русия разграден двор. Концесии на килограм, договори за ликвидиране на оръжия (за Русия, де!), достъп до ресурси, отказ от територии (Сибир, южна Ру
Пян Гъ

2018.05.06 | 22:20

1
"Икономическите играчи се надяват на реформи" - да ви го преведа: Икономическите играчи очакват Путин, като Горбачов, да на прави Русия разграден двор. Концесии на килограм, договори за ликвидиране на оръжия (за Русия, де!), достъп до ресурси, отказ от територии (Сибир, южна Ру

Добави коментар

Водещи новини