Лавров: Тъжно е, че за една година президентство на Тръмп отношенията на САЩ с Русия не се подобриха

  • 17 февруари 2018 07:30

  • 6153
  • 18
Лавров: Тъжно е, че за една година президентство на Тръмп отношенията на САЩ с Русия не се подобриха
© gettyimages (архив)

Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отношенията на САЩ с Русия не се подобриха в сравнение с онова, което бяха по времето на Барак Обама.

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за Евронюз. Отношенията дори се влошиха в известна степен, допълни той, визирайки конфискацията на дипломатическо имущество на Русия в САЩ, което, според него, противоречи на Виенските споразумения и на принципите, на които се основава американската конституция и американското общество. Лавров припомни, че Тръмп е обещал по време на предизборната си кампания да развие нормални отношения с Русия, основаващи се на взаимното уважение и изгода.

Говорейки за отношенията със САЩ, Лавров каза, че сътрудничеството между двете страни за Сирия продължава, въпреки, че е много трудно. Той припомни, че зоната за деескалация в южната част на страната е била създадена с участието на Русия, САЩ, Йордания и работи много добре, но предстои да се приложи изтеглянето на всички сили, които не са сирийски, от този район. По повод турската операция в Африн, Лавров припомни, че още от началото на ангажимента си в Сирия, американците са на страната на кюрдите и пренебрегват позицията на Турция, а именно, че тя смята някои групи в Сирия като еманация на Кюрдската работническа партия и поради тази причина ги е сложила в списъка си с терористичните организации.

"Турците повториха, че ще попречат с всички средства на кюрдите да поемат контрола на границата между Сирия и Турция. Но през този период американците постоянно въоръжаваха и то доста масивно кюрдските сили и игнорираха турската позиция. Като си играеха с кюрдския въпрос само в една част от региона, САЩ показаха, че това е една много опасна игра. Една игра, която може да доведе до големи вълнения в много страни, в които живеят кюрдите", предупреди Лавров. "Ние трябва да помислим за начина, по който да гарантираме равенство на кюрдите в настоящите граници на страните, в които те се намират, вместо да се опитваме да предизвикваме вълнение в целия район, както бе направено през миналия век от нашите западни колеги", каза той.

На въпрос дали Русия вижда в Турция и Иран съюзници в изготвянето на обща политика за влияние в Близкия изток, след като трите страни са постигнали споразумение за Сирия, Лавров каза, че трите страни искат да свършат "онова, което бе започнатото в Сирия, по времето, когато администрацията на Обама стана напълно некомпетентна при изпълнение на споразуменията между Москва и Вашингтон за прекратяване на огъня".

"Следователно ние нямахме друг избор, освен да работим с онези, които държат на обещанията си", каза Лавров, визирайки Иран и Турция, които са демонстрирали воля за борба с тероризма. Говорейки за трите страни, Лавров каза, че се подготвя нова тристранна среща на върха, която може да се очаква през първата половина на март.

В интервюто Лавров коментира широк спектър от въпроси. Той каза, че присъствието на САЩ на международната сцена се развива все повече във военната област при управлението на Тръмп. Лавров припомни, че "американците са в Сирия, където никой не ги е канил, в Афганистан, където те бяха поканени, но в продължение на 15-16 години присъствието им не донесе нищо, производството на дрога се умножи десетократно, а терористичната заплаха продължава да съществува". Лавров припомни, че в Ирак сега американските сили разширяват присъствието си, след като при Обама се бяха изтеглили. Той припомни също, че военните учения на САЩ в Югоизточна Азия са се увеличили доста отвъд необходимото, за да се възпре севернокорейската заплаха. А американският противоракетен щит в Полша и Румъния, в Южна Корея и в една интересуваща се от него Япония поражда проблеми не само за Русия, но и за Китай.
Говорейки за Европа, Лавров каза, че Русия иска да види една силна и стабилна Европа и отрече хипотезите, че една дестабилизирана и отслабена Европа ще служи на стратегическите интереси на Русия. Той припомни, че Европа остава най-големият инвестиционен партньор на Русия и затова Русия иска ЕС да се развива постоянно.

Руският министър каза, че нуждите от енергийни ресурси в Европа нарастват и че те могат да бъдат удовлетворени благодарение на проекти на Русия с Европа, като Северен поток 2 и Турски поток. Миналата година Газпром е увеличил по един зрелищен начин доставките за Европа, така че разговорите за необходимост да се избегне зависимостта от руския газ са политическа игра, чиято цел е да се разруши по един изкуствено начин естественото икономическо партньорсто на Русия с Европа, смята Лавров.

За Балканите министърът напомни, че те са исторически партньори на Русия и припомни, че Русия е положила много усили, за да гарантира сигурността и независимостта на много балкански държави по време на Руско-турската война, Първата световна война и Втората световна война. Той припомни, че в последните години Русия има много добри отношения със Сърбия и Словения, че има добър диалог с Македония, че неотдавна паузата в отношенията с Хърватия е била прекъсната. Той каза, че ситуацията в Черна гора поражда безпокойство и има опити да се използва тази стана в антируската борба и добави, че членството в НАТО на Черна гора й е било наложено.

"Няма практически страна на Балканите, където американският посланик заедно с европейските посланици, да не е поискал от ръководство да престане да дружи с Русия", каза Лавров и допълни, че Русия не иска никога от нейните партньори на Балканите или на други места да спрат да развиват отношенията си с дадена страна. "Това е фундаменталното различие между нашата външна политика и външната политика на Запада".

За Украйна Лавров каза, че разполагане на миротворци на ООН там не трябва да противоречи на минските договорености.
За идеите, че Русия има планове за нападане на трите балтийски страни, Лавров каза, че те може да се "зародят само от възпален мозък".

БТА
6153 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Демократ

2018.03.28 | 18:07

18
Няма как да се подобрят, като ви гледат външната и вътрешната политика :)))
Демократ

2018.02.21 | 09:56

10
Руснаци на олимпиадата носеха портрет на Сталин. Странно: А немците не занесоха портрет на Хитлер , китайците на занесоха Мао Це Дун , даже от севернокорейският рeзeрвaт на занесоха потрета на Ун .. Остава впечатлението , че на планетата остана само един дeбилeн народ ! :)))

2018.03.28 | 18:06

17
Хитлер е бит от Сталин, та затова нищо не си разбрал.
Крум Усаински-Крупник

2018.03.28 | 18:05

15
Цървули!!!Ще се влошават!!!Американците ги предупредиха недвусмислено,като им изтрепаха наемниците в Сирия!!!Вече е ясно,че са ликвидирали над 300 наемници от ЧВК "Вагнер"!!!В Кремъл се насраха от страх и не знаят как да реагират!!!В директен сблъсък със САЩ-нямат шанс!!!
кмета на Крупник

2018.03.28 | 18:05

16
Курме да не изпуснеш самолета за Флорида с твоя лев ташак демоклиторо. Там ви чака убав живот в изиската среда на умопомрачени като вас. Бързай.....
гост

2018.02.21 | 09:56

5
Как даимат шанс в директен сблъсък?Ми те бягат много бързо тия американета!

2018.03.28 | 18:05

13
Лавров заклейми и публично унизи престъпниците, които използват умиращата идеология и думата демокрация, за да налагат насилие и терор по цял свят. Тези които разрушиха Сирия и мнго други държави.
Демократ

2018.03.28 | 18:05

14
Викаш друго си е комунизма и диктатурата, те не са отминала идеология... :)))

2018.02.21 | 09:57

12
ВЕЛИКИ СА! НАЙ-ВЕЛИКИТЕ!
Демократ

2018.02.21 | 09:56

11
руснаци на олимпиадата носеха портрет на Сталин.Странно: на Олимпиадата немците не занесоха портрет на Хитлер , китайците на занесоха Мао Це Дун , даже от севернокорейският рeзeрвaт на занесоха потрета на Ун .. Остава впечатлението , че на планетата остана само един дeбилeн на
РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ = ФАШИЗЪМ

2018.02.21 | 09:56

9
Напразно се радвахте и лочихте шампанско , блядове проклети .
Демократ

2018.02.21 | 09:56

7
Русия си изпълни своята историческа мисия , като пример на деспотизъм - как не трябва да се живее , как не трябва да се краде , как не трябва да се напада чужди държави , как не трябва да се извършва убийства и военни престъпления , как не трябва да се нарушават международните и

2018.02.21 | 09:56

8
Оооо, ти тука ли си бе, джендър..? Или както те нарича кмета на Крупник “ Демоклитор“. Приляга ти , ха честито за новото име !
Демократ

2018.02.19 | 15:44

1
...как не трябва да се нарушават международните и човешките закони ..

2018.02.21 | 09:56

6
от фращ
депресия тресе америка като кюстендилска череша

2018.02.21 | 09:55

3
що за нация е това, която иска да линчува собственият си президент

2018.02.21 | 09:55

4
нация, тази дума е напълно несъвместима със сбирщината от психопати, престъпници, мурветини, третополови и дрогиращи се дегенерати.

Добави коментар

Водещи новини