Кремъл: Без скандали на президентския вот напролет

  • 04 декември 2017 09:24

  • 1629
  • 7
Кремъл: Без скандали на президентския вот напролет
© gettyimages (архив)

Кремъл е възложил на руската администрация да проведе президентските избори през март без скандали. Директивите са разпратени по цялата властова вертикала. Москва заплашва с уволнения местни кадри при шумни нарушения в регионите на Русия, пише "РБК".

"Задачата е поставена лично от Владимир Путин", посочва пред вестника федерален служител. "Ключовите задачи са три - уточнява друг, - изборите трябва да са открити, легитимни и без скандали. Всички незаконни технологии трябва да бъдат спирани, виновниците строго ще се наказват." След изборите на различни равнища в Русия през септември т. г. бяха образувани ред наказателни дела за нарушения. По тях ще се работи докрай и това е сигнал за всички, които смятат, че фалшификациите ще останат безнаказани, заявява трети източник от апарата на властта.

"Кремъл дава ясни директиви: ако ви хванат, няма да ви прикрием", коментира политологът Николай Миронов. А призивите за откритост и легитимност "са мантра, произнасяна от толкова време, че никой вече не схваща какво означава". "Може ли да смятаме за легитимни избори, в които всички участници са назначени от главния кандидат?", разсъждава той. Глупаво е да фалшифицираш нещо при високия рейтинг на Путин, но президентската администрация няма много истински механизми за контрол, а и местните власти не знаят да работят иначе, посочва анализаторът Абас Галямов. "Те вземат директивите на Кремъл за ритуални фрази, а после тръгват да фалшифицират", казва той.

Телевизионната водеща Ксения Собчак, която заяви, че ще се бори за висшия пост в Русия, зае през ноември 4-а позиция сред политиците с най-силно медийно присъствие в рейтинга на мониторинговата фирма "Медиалогия", пише "Ведомости". В челната тройка са президентът Путин, премиерът Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега и кметът на Москва Сергей Собянин, а опозиционерът Алексей Навални е на шесто място. Новините за Собчак съдържат двойно по-малко негативи от тези за Навални, констатира вестникът. Същевременно Собчак "разчупва клишетата в медиите и пробива път към тях за Алексей Навални и други опозиционни лидери", добавя "Ведомости".

"Комерсант" цитира предизборни проучвания, показващи, че хората с протестни нагласи в Русия са доста по-млади отпреди - сред участниците в демонстрации има все повече студенти и дори ученици. Според социолога Валерия Касамара обаче днешните 20-годишни в Русия не са политизирани и "не се канят да излязат от зоната на комфорта". Голяма част от младите хора в Русия симпатизират на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, защото е президентът, чиято дейност са виждали цял живот. Освен това провинциалната младеж има критично отношение към Навални, който според нея застрашава стабилността, казва Касамара.

"Навални ще намери подкрепа по-скоро сред младите, но като цяло те се обявяват за статуквото, затова нека Путин да е главният герой", заявява социологът Наталия Зоркая. Руската власт позволи на Навални да събере митинг в град Самара на р. Волга и така му отне основните козове - опозиционерът твърдеше, че е под пълна забрана, отбелязва "Независимая газета". Според вестника Навални може да е извадил късмет покрай тенденцията за известна либерализация в Русия - неотдавна Путин нареди на Генералната прокуратура да провери как се изпълняват законите за масовите прояви.

"Навални има изгода само от неразрешени митинги и скрит конфликт с властите, точно от това си прави рекщклама, но какъвто и процес да спечели, все едно му е забранено да се кандидатира на избори" поради присъда за злоупотреби, коментира анализаторът Алексей Мухин. Той приканва Федералната служба за охрана да пази Навални, защото евентуалното му "отстраняване е изгодно за противниците на федералната власт".

Кремъл е оставил на руските региони сами да решават предизборните проблеми; няма сигнал "да светят маслото" на Навални, казва политологът Николай Миронов. Според експерта властта си играе с Навални: тук натиска, там отслабва хватката и това ще се повтаря и занапред, прогнозира той.

Последвайте канала на

БТА
1629 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ОТ москвича МЕРЦЕДЕС НЕ СТАВА БЛЯДдддддддддддддддд

2017.12.06 | 15:25

7
руски ПИЯНИЦИ И ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТЕ хохохохохохохохохохохохохохохохох

2017.12.06 | 15:25

6
Путин узакони седесарските престъпници като бизнесмени, ще има кютек.
БСП

2017.12.06 | 15:25

5
Ей , седесарския , не ти плащаме за да плюеш и по Путин , уговорката беше само да хвалиш БСП !! Точно за този пост няма да си видиш 50-те стотинки !
болшевишки предизборен лозунг

2017.12.06 | 12:24

1
Всеки опозиционен кандидат-- под земята !

2017.12.06 | 15:25

4
е това е похват на опозицията, учи се от запада.
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2017.12.06 | 15:25

3
руска СГАН ПИЯНА БЕДНА И ПРОСТА НИКОГА НЯМА ДА СТЕ КАТО ЗАПАДНИЯ СВЯТ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС
С МЕРЦЕДЕС НЕ СЕ ЛЕТИ В КОСМОСА МАДАФАКАААААААА

2017.12.06 | 15:25

2
уса ПЕДАлИ И НАРКОМАНИ И ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТЕ хохохох

Добави коментар

Водещи новини