Украински националисти подариха бонбон на президента Порошенко

  • 22 февруари 2017 12:53

  • 2799
  • 1
Украински националисти подариха бонбон на президента Порошенко
© gettyimages (архив)

Голям бонбон и еднопосочен влаков билет до руския град Липецк оставиха украински националисти пред резиденцията на президента на източноевропейската страна Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, предаде ТАСС.

Няколко хиляди членове на десни организации се събраха в Киев, за да отбележат третата годишнина от бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович в Русия. Участниците в Марша на националното достойнство оставиха пред резиденцията на Порошенко голям бонбон и билета с надпис "Сладък път през Украйна". С това радикалите намекнаха за сладкарската фабрика на Порошенко в западния руски град, за чието затваряне той обяви наскоро. Демонстрантите скандираха "Слава на Украйна" и носиха транспарант, гласящ "Всичко едва започва". Събитието протече при драконовски мерки за сигурност и не се появиха данни за сблъсъци.

По повод събитията отпреди три години Порошенко произнесе реч пред военни." Русия продължава да ни заплашва с реални военни действия", каза той. Върховният главнокомандващ заяви, че заради агресията на Москва в Източна Украйна въоръжените сили на страната са загубили над 3000 войници и офицери.

Янукович избяга в Русия на 22 февруари 2014 г. след протести, започнали няколко месеца по-рано. Искрата на недоволството бе запалена с решението на тогавашната власт в Киев да замрази преговорите за украинското членство в ЕС. Основното място на демонстрациите бе "Майдан Незалежности" ("Площад Независимост") в Киев. Смяната на властта предизвика сепаратистки вълнения в Източна Украйна.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Cholky White

2017.02.23 | 14:00

1
Breii

Добави коментар

Водещи новини