Българите в Молдова отправят към Русия молба за търговски преференции

  • 26 май 2016 10:35

  • 3164
  • 5
Българите в Молдова отправят към Русия молба за търговски преференции
© gettyimages (архив)

Българите в Молдова чакат подкрепа от Русия - молдовският Тараклийски район иска да получи от Москва същите търговски преференции като съседна автономна Гагаузия, информира агенция РЕГНУМ в материал за третия републикански събор на молдовските българи.

В проявата, състояла се в град Тараклия на 24 май - Деня на славянската писменост, участваха като почетни гости посланикът на София в Кишинев Петър Вълов, и башканът на Гагаузия - лидер на този регион, Ирина Влах. Обсъден бе проект, предвиждащ Тараклийско да получи статут на етническо-културен район. По инициатива на Фьодор Сабий, председател на българската общност в Молдова, съборът взе решение да отправи до висшето ръководство на Русия молба да предостави на стопанските субекти от Тараклийски район същите преференции, каквито има вече Гагаузкият автономен район на Молдова.

Винарните и селскостопанските предприятия в Тараклийско изгубиха традиционните си руски пазари заради необмислени политически действия от страна на молдовската власт. Затова днес "районът е в много тежко икономическо положение", цитира РЕГНУМ думи на Сабий. Съборът подкрепи единодушно неговото предложение общността да отправи молба към руското държавно ръководство "да ни подкрепи - нас, потомците на онези български колонисти, на които Руската империя помогна да се заселят на тези земи".

През 2013-2014 г. руските контролни органи Роспотребнадзор и Росселхознадзор забраниха във федерацията да се внасят основни стоки от молдовския износ - алкохол, месо, плодове и зеленчукови консерви, тъй като не отговарят на изискванията за сигурност и поради зачестилите опити за реекспорт в Русия на продукция от ЕС, маскирана като молдовска. По-късно обаче Росселхознадзор освободи от това ембарго всички компании от Приднестровието и избирателно - повечето предприятия в Молдова и Гагаузия, напомня агенцията.

Последвайте канала на

БТА
3164 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
"Родолюбец"

2016.05.30 | 00:49

1
Защо молба към Русия а не България и ЕС???!!!

2016.08.30 | 17:20

5
Защото Молдова не е в ЕС, а България не развива съществена търговия.

2016.08.30 | 17:20

4
Защото са наясно откъде изгрява и ЩЕ изгрява слънцето!

2016.06.12 | 19:15

2
Кой го бръсне вече ес бе?
наблюдател

2016.08.30 | 17:20

3
Всичко ще си дойде на мястото! Русия е огромен пазар и само кьоравите не виждат това. Някои броят пропуснатите милиарди от ембаргото, което въведоха към Русия. Франция - €10-11 млрд, Великобритания - и тя толкова. Затова областта Венето гласува за отмяна на ембаргото, след нея и Ломбардия. Процесът става необратим и чичо Сам ще духа саксофона.

Добави коментар

Водещи новини