Протестиращи молдовци спряха колона с военна техника от САЩ

  • 03 май 2016 13:11

  • 3423
  • 4
Протестиращи молдовци спряха колона с военна техника от САЩ
© Gettyimages (архив)

Колона с военна техника от САЩ, временно спряна на молдовската граница от активисти на опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова, пристигна на полигона Негрещи на 40 км северно от Кишинев.

Там започва днес съвместно учение Dragon Pioneer-2016, което ще продължи до 20 май, информира БТА, цитирайки ТАСС. Молдовската полиция съобщи за медиите, че се е наложило да изпрати специални сили, докато колоната се е придвижвала от румънската граница към полигона, за да не се допуснат сблъсъци с демонстранти начело с депутати от социалистическата партия. Протестиращите скандирали "Стоп, НАТО!", "Долу НАТО!", "Молдова е неутрална страна". Депутатите настояли да им покажат документите, които разрешават на американските военни да пребивават в неутрална Молдова. Привърженици на молдовски десни партии, които се обявяват за членство на страната в НАТО, се опитали да попречат на протеста и проверката. Пристигналият от Кишинев специален полицейски батальон се намесил и след проверка на документите колоната продължила към полигона Негрещи.

Молдовското министерство на отбраната съобщи тези дни, че възнамерява на 9 май да проведе изложба на военна техника на централния площад в Кишинев. В голямата си част тя е на американските военни, участващи в съвместното молдовско-американско учение, заяви пред журналисти министърът Анатолий Салару. "На площада в Кишинев на 9 май военнослужещи от Националната армия на Молдова и армията на САЩ организират изложба на военна техника в памет на жертвите на Втората световна война", каза той. "Това не е военен парад, а приятелска демонстрация. На площада ще бъде представена военна техника съветско, американско и румънско производство, която е на въоръжение и в нашата армия", заяви министърът. Салару добави, че САЩ са се сражавали срещу Хитлер през Втората световна война и са изиграли значителна роля за победата над фашизма.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3423 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.05.09 | 11:15

4
каква роля е изиграла сащ във втората световна , те са се намесили в края на войната когато са видяли че русия ще победи , имали са единствено конфликт с япония която са били на страната на германците , може би тоя министър е искал да каже англия а не америка

2016.05.09 | 11:15

3
какво дирят НАТО в другия край на света !?

2016.05.09 | 11:15

1
Четете хора, четете. Ако не беше открит вторият фронт, нямаше да знаете за Русия.

2016.05.09 | 11:15

2
Лизачи има навсякъде ,за един пробит долар и д-то ще си продадът !

Добави коментар

Водещи новини