Сергей Лавров: Ценим таланта на Бокова да намира консенсусни решения

  • 06 ноември 2015 12:08

  • 1456
  • 0
Сергей Лавров: Ценим таланта на Бокова да намира консенсусни решения
© Булфото

В днешно време е необходимо всякак да се поддържа духа на компромиса и да се изработват консенсусни решение. Ние много ценим това, че генералният директор на ЮНЕСКО притежава този талант в пълна мяра и активно насърчава именно такива конструктивни подходи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, който се срещна с Ирина Бокова в централата на ЮНЕСКО в Париж. Лавров е гост на 38-ата Генерална конфиренция на организацията по повод 70-годишния й юбилей. Той и Бокова имаха и разговор на 4 очи.

ЮНЕСКО е важна структура в системата на ООН и нейна хуманитарна опора, отчете Лавров. Разбираме усилията на генералния директор за съхранение на идеалите, принципите и целите, заложени при създаването на ЮНЕСКО и отделяме особено внимание на усилията на организацията за недопускане на насилствения екстремизъм да обхване различни части от света, допълни Лавров, който е и председател на руската комисия за ЮНЕСКО.

Русия е много солиден и сериозен партньор на ЮНЕСКО, каза пък Бокова. Тя разказа, че заедно работят срещу незаконния трафик на ценности и руската поддръжка е много важна за ЮНЕСКО. Имаме много плодотворни и добри отношения с Русия, допълни тя.

Руският външен министър отчете, че образованието играе огромна роля в борбата срещу екстремизма, защото неграмотните и бедни млади хора били "най-добрата среда за вербовчиците", които се възползвали активно от това. Той отчете и ролята на ЮНЕСКО за поддържане на междурелигиозния и междуцивилизационния диалог. Днес, когато се правят опити да се разрушат устоите на Близкоизточния регион, където са се зародили трите основни световни религии, е много важно на този въпрос да се обръща особено внимание, допълни той.

Културното наследтво, което се разрушава от варварите - Алепо, Палмира и други райони на Сирия, Афганистан, Ирак, е наше общо достояние и сам убеден, че ЮНЕСКО, в съответствие със своя мандат и когато обстановката в Сирия позволи, ще направи експертна мисия, за да оцени размерите на щетите и да определи как да се възстановят тези безценни за човечеството достояния, каза още Лавров.

При всички сложности на международния живот е важно да се избяга от политизацията на дейностите на ЮНЕСКО, както наблюдаваме с опитите да се приеме Косово за член на организацията в нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност, предупреди обаче руският външен министър.

Много ценим и ролята на ЮНЕСКО в защита правата на журналистите, които днес на мног места по света грубо се нарушават и съм уверен, че чрез своите механизми организацията ще може постепенно да коригира тази ситуация, каза още Лавров.

Той и Бокова уточниха още, че в средата на декември в Санкт Петербург ще се проведе форум на Научния съвет към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който се ръководи от ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

1456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини