В Санкт Петербург ексхумираха останките на цар Николай Втори

  • 24 септември 2015 11:24

  • 3009
  • 0
В Санкт Петербург ексхумираха останките на цар Николай Втори
© Getty Images/Guliver

Руският следствен комитет извърши вчера в Санкт Петербург ексхумация на останките на последния руски император Николай Втори и съпругата му Александра Фьодоровна, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Целта е да се потвърди автентичността на откритите през 2007 г. предполагаеми останки на престолонаследника Алексей и великата княгиня Мария, които в момента се намират в руския Държавен архив, съобщи руската служба на Би би Си. Телата им са били скрити от болшевиките отделно от останалите убити и са открити едва преди осем години. Владимир Маркин, говорител на Следствения комитет на Руската федерация, съобщи че ексхумацията е извършена във връзка с подновяване на разследването за смъртта на членовете на руското императорско семейство и на на хора от свитата им.

Новото разследване ще започне от нулата и необходимите експертизи ще се извършат отново, заяви вчера представителят на Следствения комитет Владимир Соловиев, цитиран от Франс прес. Той добави, че на ексхумацията са присъствали представители на Руската православна църква, съобщава ТАСС. След вземането на необходимите образци, останките са били върнати в криптата на Петропавловския събор, уточни представителят на Следствения комитет, добавяйки, че проби са били взети и от мундира, в който през 1881 г. е бил убит император Александър Втори. Допълнителната ексхумация се е наложила, защото в руското общество има съмнения в автентичността на останките, отбеляза представителят на разследването.

Домът на семейство Романови подкрепи ексхумацията. Според адвоката на императорския дом Герман Лукянов тя ще гарантира, че в Петропавловския събор в Санкт Петербург действително е погребан Николай Втори. "Великата княгиня Мария Владимировна се надява, че предварителното следствие по образуваното наказателно дело ще има пълен, обективен и всестранен характер. Трябва да се установи истината по делото и да се получи отговор на главния въпрос, чии са тези останки", заяви адвокатът.

Делото за гибелта на членовете на руския императорски дом беше започнато през 1993 г. след откриването на масов гроб в околностите на Екатеринбург. При идентифицирането на останките следствието стигна до извода, че те са на разстреляните на 17 юли 1918 г. цар Николай Втори, съпругата му Александра Фьодоровна, децата им - принцесите Олга, Татяна и Анастасия Романова, както и на лица от свитата им - лекаря Евгений Боткин, прислужницата Ана Демидова, готвача Иван Харитонов и лакея Алексей Труп. През 1998 г. делото бе прекратено поради смъртта на извършителите на престъплението, а останките на императора и съпругата му бяха погребани в Петропавловския събор в Санкт Петербург.

На 29 юли 2007 г. при археологически разкопки на юг от мястото на погребението край Екатеринбург бяха намерени останките на още двама души. Експертите установиха, че те са на престолонаследника Алексей и сестра му Мария. През 2008 г. бяха публикувани резултатите от ДНК тестове, потвърждаващи този извод. Останките на останалите членове на семейство Романови бяха официално идентифицирани през 1998 г. от руското правителство.

През януари 2011 г. Следственият комитет прекрати разследването на убийството на семейството на Николай Втори. Намерените край Екатеринбург останки бяха признати за истински. В сряда представител на руския Следствен комитет съобщи, че през юли тази година по молба на Руската православна църква е била създадена междуведомствена работна група по въпросите, свързани с изследването и погребението на останките на престолонаследника Алексей и принцеса Мария Романова.

Всички избити членове на императорското семейство бяха канонизирани като светци от Руската православна църква, отбелязва АФП. На 18 октомври се очаква в Петропавловския събор да бъдат погребани и престолонаследника Алексей и принцеса Мария. Подновяването на следствието няма да промени тези планове, съобщава ТАСС.

3009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини