В Москва почетоха паметта на убитите при репресиите на Сталин

  • 29 октомври 2011 19:27

  • 1316
  • 2
В Москва почетоха паметта на убитите при репресиите на Сталин
©

В Москва почетоха паметта на жертвите на сталинските репресии.

Пред паметника, който се намира на метри от сградата на бившия КГБ, цял ден продължи четенето на имената на разстреляните през 30-те години на миналия век, предаде БНР.

Пред огромния камък, който е донесен на площад "Лубянка" от Соловецкия лагер, близки и роднини на репресираните се редяха на опашка, за да им дойде редът да прочетат имената на хилядите жертви на сталинския терор.

В навечерието на 30 октомври, който в Русия се отбелязва като Ден в памет на жертвите на политическите репресии, подобни церемонии имаше и в други градове. Акциите под надслов "Да върнем имената" са организирани от правозащитнитниците от "Мемориал".

Организацията наскоро публикува данни, според които само през 1937 и 1938 г. по политически обвинения са били арестувани над 1 милион 700 хиляди души, като най-малко 725 хиляди от тях са били разстреляни. Това прави средно по хиляда убити на ден. 

Сред шокиращите цифри за репресиите на тоталитарната власт е броят на осъдените по политически причини - над 52 милиона за период от 20-те до 50-те години на миналия век. През тези 30 години 6 милиона са били депортирани в лагери, а един милион са били разстреляни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1316 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕДИН ОТ УБИТИТЕ

2012.11.12 | 22:57

1
ЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ БЕ ,БЪЛГАРИ ? ЩОТО НЕ Е ВЯРНО ТОВА ,КОЕТО ПИШЕ ПО ГОРЕ ,НАЛИ ? ПАК В ДЕНЯ НА РАЗМИСЪЛ ? НЕ ЗНАМ КОИ ТОЧНО ПРОФЕСОРИ П О ФАНАТИЗЪМ СЪВЕТВАТ БОЙКО ,НО СА МНОГО ТЪПИ ! ВПРОЧЕМ ,ЗАЩО МЪЛЧАТ СОЦИАЛИСТИТЕ , ЧЕ НЕ КАЖАТ 1000 ДУМИ ЗА ХИТЛЕР И ФАШИСТИТЕ ,КОИТО ИЗБИХА 33 МИЛИОНА ЧОВЕЦИ ? МАЙ МНОГО ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ДА СЕ ЗАБРАВЯТ БЕЗЧИНСТВАТА НА ХИТЛЕР ! ТОВА Е ЗАЩОТО ПАРИТЕ СА ПО ГОЛЕМИ ОТ ХИТЛЕР И ФАШИСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ! А ТЕ ГИ ИМА ОЩЕ !
Григоров

2012.11.28 | 15:31

2
Само в робовладелското и комунистическото общество има хора без собственост заради системата,а с робите господарите могат да правят всичко!

Добави коментар

Водещи новини