Петро Порошенко е забогатял 5 пъти за година на власт

  • 28 май 2015 12:27

  • 2657
  • 3
Петро Порошенко е забогатял 5 пъти за година на власт
©

Украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември за година от избирането си е увеличил своето състояние пет пъти, предаде Интерфакс.

Държавният глава на източноевропейска страна е публикувал имотната си декларация за 2014 г. Той е обявил годишни доходи през 2013 г. в 51 млн. украински гривни (приблизително 2 млн. евро) и обеща да си продаде бизнеса. Година по-късно Порошенко е декларирал приходи в размер на 369 млн. гривни (около 10 млн. евро).

Експерти подчертават, че сравненията не са особено коректни, защото през почти цялата минала година гривната падаше по отношение на основните световни валути. Този фактор обаче не може да обясни забогатяването на Порошенко, коментира руската агенция.

Президентът е на 8-мо място сред най-богатите украинци в класация на Форбс. Общото богатство на Порошенко се оценява от американското списание на 750 млн. долара. Основният му бизнес е свързван с производителя на сладкарски изделия Roshen, която заема 18-мото място сред фирмите в бранша по цял свят и притежава четири фабрикаи в Украйна, а също и предприятия в Унгария, Литва и Русия.

Порошенко трябва да си продаде бизнеса, защото конституцията на страната не позволява президентът да има свой бизнес. По-рано се появи информация, че швейцарската компания Nestle е заинтересувана в придобиването на Roshen за 1 млрд. долара, продавачът обаче иска три пъти повече.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2657 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ьяа

2015.05.31 | 08:23

3
ама за какво им да стават чл.на ЕС бе пич.да им се вдигнат цените двойно,да им се вдигне тока ,да им се вдигнат горивата.народа да стане беден като църковна мишка ли.там като влезеш и акцизи и цени стават като при тях.

2015.05.30 | 20:53

2
А Бойко Тиквата 15 пъти.
Марк

2015.05.30 | 20:52

1
Украйна , както и Русия са проядени от корупция!! По тази причина, колкото и да ми е мъчно за обикновените украинци, но трябва да отбележа, че никога няма да станат членове на ЕС!

Добави коментар

Водещи новини