Виктор Юшченко: Украинската криза омръзна на света

  • 20 май 2015 13:54

  • 3520
  • 3
Виктор Юшченко: Украинската криза омръзна на света
© Getty Images/Guliver

Украинската криза омръзна на световната общественост и вече се възприема като нещо обикновено и не предизвиква отзвук както преди. Това заявява бившият президент на Украйна в интервю за рускоезичния украински вестник "Севодня", цитирано от ТАСС.

По негово мнение изходът от конфликта може да бъде намерен едва когато "Русия, Европа и САЩ заемат своите места като страни" по регулирането му. Юшченко оценява като "катастрофа" прогнозираното спадане с 12 на сто на брутния вътрешен продукт на Украйна, но отбелязва, че това е логично. "Страна, която не може да стабилизира цените и парите, не може да разчита на динамика на икономически растеж", казва експрезидентът.

Като изход той предлага промени в макрополитиката вместо нейното замразяване и генериране на повече държавен дефицит, а също изработването на балансиран бюджет. Според Юшченко Украйна не бива да се опасява от дефолт във връзка с непогасените дългове, но дефолт може да се случи на регионално равнище. В интервюто Виктор Юшченко казва още, че финансовата нестабилност е станала нещо като "втори фронт" в Украйна и е нанесла повече щети, отколкото войната в източните области. Той се аргументира с това, че през 2014 г. от страната са се изтеглили 12 милиарда долара чуждестранни инвестиции, а от украинските банки са били изнесени над 200 милиарда гривни, пише БТА.

Юшченко припомни, че инфлацията в страната е надхвърлила 30 на сто, а девалвацията за последните 15-16 месеца е била 320 процента. "И в резултат - сериозни социални проблеми", заявява пред "Севодня" бившият президент на Украйна.

Константин Тодоров
3520 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ссср

2015.05.26 | 12:19

3
Гладът наближава в Украйна,като не искат да целуват ръка на Путин след време ще го целуват по гъэа!
гошо

2015.05.26 | 12:19

2
Пише се СЕГОДНЯ, а не севодня!!!!!

2015.05.26 | 11:47

1
Вестник Севодня? Хахахахахаха Танаскееее

Добави коментар

Водещи новини