Страните от ОНД подписаха договор за зона за свободна търговия

  • 18 октомври 2011 21:42

  • 1053
  • 0
Страните от ОНД подписаха договор за зона за свободна търговия
© Guliver / Getty Images

Ръководителите на правителствата на страните от Общността на независимите държави (ОНД) подписаха днес договор за зона за свободна търговия, предаде ИТАР-ТАСС.

Подписани бяха също така споразумения за основните принципи на политиката за валутно регулиране и валутен контрол и за създаване на единна система за проверка на граждани на трети страни, влизащи на територията на ОНД.

Договорът за зона за свободна търговия трябва да замени доста остаряло споразумение от 1994 г. Руският министър-председател Владимир Путин каза, че до подписването на договора се е стигнало след дълги и тежки, но конструктивни преговори. По думите му за първото полугодие на тази година стокооборотът в ОНД се е увеличил с 48 процента и е достигнал 134 милиарда долара.

Путин съобщи, че до края на годината решение за присъединяване към зоната за свободна търговия може да вземат също Азербайджан, Узбекистан и Туркменистан. Руският премиер каза също на пресконференция след заседанието, че създаването на зоната за свободна търговия на територията на ОНД не противоречи на нормите на Световната търговска организация, тъй като някои от страните, подписали днес договора, вече са членки на СТО, съобщава ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

1053 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини