КГБ вербувало наш цигулар за агент

  • 13 август 2014 08:25

  • 1623
  • 1
КГБ вербувало наш цигулар за агент
©

Австралийски цигулар от български произход е бил вербуван от КГБ, за да работи като добре обучен съветски шпионин в Хонгконг и Китай, предаде в. "Сидни морнинг хералд".

Това става ясно от наскоро разсекретени документи от архива на Василий Митрохин - бивш служител на съветското разузнаване, който тайно изнесъл хиляди досиета във Великобритания през 1992 г.

Стив Карл Стивънсън, чиито родители са българи, е роден през 1947 г. в австралийския град Пърт. Той бил вербуван първоначално от българската тайна служба Държавна сигурност, която работела в тясно взаимодействие със съветската КГБ. Описан от Митрохин като "уважаван цигулар" Стивънсън направил кариера като професионален музикант. Същевременно се съгласил да участва в тайни операции на съветското разузнаване.

До 1977 г. Оскар, както било неговото агентурно име, общувал с Пети отдел на КГБ, който отговарял за нелегалните агенти с дълбоко прикритие. Според архивите през 1979 г. е изпратен на шпионска мисия в Хонгконг. Целта била да разузнава Китай, който бил ключова мишена на Съветския съюз.

Novini.bg напомня: Не забравяй, че от септември ти водиш!

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1623 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.15 | 08:33

1
Пак за глупостите и измислиците на Митрохин :(

Добави коментар

Водещи новини