В Астрахан "доят" есетри за хайвер

  • 02 юни 2014 11:43

  • 1607
  • 0
В Астрахан "доят" есетри за хайвер
©

В Астрахан специалисти откриха начин да "доят" есетри за хайвер, съхранявайки живота им вместо да ги изкормват. Специалисти разказват, как именно протича процесът на "доене" на рибите.

Прави се разрез от 2 см. в коремната част на рибата, от който като фонтан избива струя от черен хайвер. Голямата метър и половина риба се слага с корема нагоре на специална операционна маса, прави се разрез, като на "хирурга" асистират двама мъже с медицински ръкавици. Единият гали рибата по корема в посока на разреза по такъв начин се получава въпросното "доене", а другия държи леген, предназначен за събиране на хайвера. По този начин се "издояват" около 5 килограма, а понякога дори 6. След като рибата се "издои" се пуска обратно в развъдника, специален водоем за "родилки".  Хайверът веднага се пакетира в пластмасови кутии, които се изпращат в специален цех, където продукта се превръща в скъп деликатес.

Специалистите разказват, че само допреди 100 години, хайверът е бил достъпен за всяко обикновено семейство. Проблемите с дефицитния продукт започнали през 1950-те години, когато в СССР е започнало масовото строителство на ВЕЦ, в резултат на което, есетрата е започнала да намалява. До 1970-та година уловът на есетра е бил 20 хиляди на година, но след разпадането на СССР.

Към 2000 година уловът е бил не повече от хиляда тона на година. Числеността на рибата е намаляла толкова много, че в един момент уловът й е бил абсолютно забранен, а цената на черния хайвер се увеличила до цената на златото. Именно в този период риболовната компания "Белуга" е започнала своя уникален експеримент с размножаването на дивата руска есетра и каспийската моруна - две от най-ценните породи риби.

Тъй като вкусът на хайвера зависи от средата за обитаване на рибата, компанията създала собствени развъдници, в които развъжда собствено есетрово "стадо". За да бъде хайверът с хубав вкус (тъй като в естествена среда рибите обитават проточни водоеми), специалистите използват изкуствени проточни водоеми.

Главната задача на специалистите е да съхранят живота на рибите. Вместо традиционното избиване на есетрите, с цел добив на черен хайвер, те измислили вариант да "доят" самката, като съхраняват живота й. Освен това, специалистите използват специални инжекции, които да предизвикват по-бързо "раждане".

Наричат тази процедура "ускорен аборт". Инжекциите се правят в мускулите на гърба на рибата със специален хормонален препарат, който влияе на организъма на рибата, но не и на хайвера. След което специалист извършва лека операция, като прави малък разрез, през който хайверът излиза навън. След такава процедура рибата се връща обратно във водата, а след кратко време може отново да се плоди.

Вижте още: WWF започна кампания за опазване на дунавските есетри (видео)
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини