Плевнелиев: Балканите могат да бъдат следващият дестабилизиран регион

  • 09 май 2014 13:15

  • 5953
  • 51
Плевнелиев: Балканите могат да бъдат следващият дестабилизиран регион
©

„Исторически Европа навлиза в нова фаза - преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план". Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на пресконференция пред германски медии в Берлин на тема „Югоизточна Европа и България в контекста на кризата в Крим", предаде "Дарик".

В Деня на Европа президентът е убеден, че украинците могат да изберат пътя на европейското си и демократично развитие.

„Ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на „Велики сили" и „периферия" между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите", заяви държавният глава в Берлин.

Посещението на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в Германия продължава. По-късно през деня държавният-глава ще се срещне с министъра на външните работи на Германия д-р Франк-Валтер Щайнмайер. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще отпътува след това за Щутгарт, където ще се срещне с премиера на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман и ще изнесе лекция: "Защо имаме полза от Европа - визията на една нова страна членка".

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното коментира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим беше приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия. Според президента действията на Русия са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно. Той отново апелира за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.

Българският президент остро осъди политиката на разделение на център и периферия в Европа, за която допринесоха и руските действия в Крим. „Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна", категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава предупреди, че при негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион. „Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани", заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Според президента, реална е опасността Югоизточна Европа „да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост".

 

Мая Йорданова
5953 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
правда

2015.03.26 | 17:40

51
Импий4мънт ! Незабавно ! Този е опасен за България !

2015.03.26 | 17:40

50
Няма ли кой да го спре този идиот , преди да ни е запалил 4ергата !

2014.05.12 | 08:09

49
Този простак продължава да ръси глупости

2014.05.12 | 08:09

48
Честита ПОБЕДА на всички Българи винаги с Русия.
МЕГИ

2014.05.11 | 23:46

31
УФФФФ АМАН ОТ ТЪПАНАРИ....ПРЕЗИДЕНТЕ ТИ КАТО ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПАТА ДА НЕ БИ ДА СМЕ ЗАБОГАТЯЛИ. ИЗЛЪГАХТЕ НИ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИ.ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ И Я КОЛОНИЗИРАХТЕ.НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ И ПРЕСТАНИ ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ ЗАЩОТО НАКРАЯ ЩЕ ТИ ИЗДЪРПАТ УШИТЕ...ТО НАБЛИЖАВА И ТОГАВА И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ.ЗА ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ НА ЕДНА ДЪРЖАВА ПЪРВО ТРЯБВА ДА СИ РОДОЛЮБЕЦ, НАЦИОНАЛИСТ, УМЕН И ДОБЪР ДИПЛОМАТ.ДА МИЛЕЕШ ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА СИ А ТИ КАКВО СИ?НИЩО ОТ ТОВА....БЛАГОДАРИ НА БЪЛГАРИТЕ ,ЧЕ ТИ ТЪРПЯТ МАГАРИИТЕ НО И ТЯХНОТО ТЪРПЕНИЕ СЕ Е ИЗЧЕРПАЛО......МНОГО СМЕ ГНЕВНИ И Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА ВИ ПОИСКАМЕ СМЕТКА ЗА ВСИЧКО.

2014.05.12 | 08:09

47
Браво,МЕГИ,така хубаво си написала-ГНЕВНИ СМЕ!Гневни,че гласувахме за тоя господин,даващ интервюта на чужди медии,говорещ от името на повечето българи.Поне с очите си видя,какви долетяха отвъд океана да ни натискат,че и награди един,който от сутрин до вечер вика ;Санкции на Русия,тя е агресор.А ТЕХНИЯ МЕРАК КАКЪВ Е?Примка около Русия и нашето пудел...

2014.05.12 | 08:09

46
Плевналиев разбира ли от международно право?
gigi

2014.05.12 | 08:08

45
КОГАТО ДВАМА СИ МЕРЯТ ОРЪДИЯТА НЕ ЗАСТАВАЙ МЕЖДУ ТЯХ ОТИ НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАЧИТА !!!
iv

2014.05.12 | 00:35

44
те веднъш бяха дестабилизирани от нато бе тъпак.

2014.05.12 | 00:33

43
Партия „Атака“ – подметка на руския империалистически ботуш!

2014.05.11 | 12:01

16
44 Подметката си ти

2014.05.11 | 23:49

42
Остани си там, мършо травеститска. Днес е ден на ПОБЕДАТА, а не измислиците на европеиските травестити - ден на геовете от европа.

Добави коментар

Водещи новини