Проведоха се първи преки преговори между Русия и Грузия

  • 14 декември 2012 21:30

  • 767
  • 0
Проведоха се първи преки преговори между Русия и Грузия
©

Русия и Грузия водиха в Швейцария първите си преки преговори от скъсването на дипломатическите им отношения след кратката война помежду им през 2008 г., съобщи руският заместник-външен министър Григорий Карасин, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП.

"Споразумяхме се диалог в подобен формат да се води редовно", заяви Карасин след срещата си в Женева със специалния представител за Русия на грузинския премиер Бидзина Иванишвили-Зураб Абашидзе. "Русия подкрепяше и продължава да подкрепя уреждането на тази дълбока криза" в руско-грузинските отношения, посочи Карасин и определи първата среща като конструктивна.

Бидзина Иванишвили, който спечели парламентарните избори през октомври срещу партията на прозападния президент Михаил Саакашвили, заяви, че смята да нормализира отношенията с Русия, като същевременно подкрепя стремежа за присъединяване към НАТО и ЕС.

След войната от 2008 г. руски и грузински дипломати редовно се срещат в Женева за преговори под егидата на ООН и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Засега тези дискусии не са довели до важно решение или компромис.

Последвайте канала на

БТА
767 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини