Австралийската разузнавателна агенция ще съхранява разузнавателни данни онлайн

  • 05 юли 2024 12:30

  • 124
  • 1
Австралийската разузнавателна агенция ще съхранява разузнавателни данни онлайн
© Getty images (архив)

Австралия ще прехвърли свръхсекретните си разузнавателни данни в облак в рамките на сделка за 2 милиарда австралийски долара с уеб отдела на "Амазон" (Amazon), която според министъра на отбраната Ричард Марлс ще повиши оперативната съвместимост с въоръжените сили на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генералният директор на австралийската Дирекция по радиотехническа сигурност Рейчъл Ноубъл заяви, че оглавяваната от него агенция ще увеличи използването на изкуствен интелект за анализ на данни в рамките на промяната, при която в Австралия ще бъдат изградени свръхсекретни центрове за данни.

"Изкуственият интелект е важна промяна за всички нас в разузнавателната общност и ние работим, за да възприемем използването му по етичен, добре управляван и добре разбран начин", заяви Ноубъл. Тя подчерта, че е особено важно още преди въвеждането им да има разбиране как се използват инструментите на изкуствения интелект и какво правят с данните.

Преминаването към облачни услуги, управлявани от "Амазон", с помощта на специално изградени съоръжения, ще осигури по-голяма устойчивост на данните, използвани за подпомагане на отбранителните сили, заяви Марлс на пресконференция. "Ако един сървър се повреди, все още ще можете да работите", подчерта министърът на отбраната. "Точно това ще гарантира, че в бъдеще ще имаме обща компютърна работна среда с отбранителните сили на САЩ", добави той.

В интервю за телевизия Ей Би Си Марлс добави, че все по-често военните действия се водят на "строго секретно ниво" и тези данни са жизненоважни за изтребителите Ф-35А.

Австралийското правителство: Фокусирани сме върху подобряването на отбранителните способности на страната

"Всеки сензор, който улавя информация, която може да се подаде на платформа от пето поколение като изтребител, която след това се използва за насочване или за защита срещу заплаха, или за защита на друг актив като кораб срещу заплаха, всички тези данни са на строго секретно ниво", посочи той.

Генералният директор на австралийското национално разузнаване Андрю Шиърър заяви пред медиите, че осигуряването на оперативна съвместимост с партньори в областта на сигурността като САЩ е приоритет.

В свое изявление на австралийския премиер Антъни Албанезе подчерта, че партньорството между Дирекцията по радиотехническа сигурност и "Амазон" ще помогне на националната сигурност и ще създаде 2000 работни места в страната.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
124 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 14:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини