Нова Зеландия ще увеличи военния си принос при наблюдението на санкциите срещу Северна Корея

  • 19 юни 2024 14:23

  • 497
  • 0
Нова Зеландия ще увеличи военния си принос при наблюдението на санкциите срещу Северна Корея
© Getty images (архив)

Нова Зеландия ще увеличи приноса си към наблюдението на спазването на санкциите срещу Северна Корея, като засили военното си присъствие в японската военноморска база Йокосука, заяви вчера министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън, който бе на работно посещение в Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление Лъксън заяви, че правителството се е ангажирало да изпрати за първи път кораби на въоръжените сили на Нова Зеландия и да изпраща по-често самолети, за да подкрепи наблюдението на санкциите до септември 2026 г.

"Това увеличение отразява значението, което Нова Зеландия отдава на колективните усилия в областта на сигурността, които подкрепят мира и стабилността и международната система, основана на правила, в Индо-тихоокеанския регион", заяви той.

Правителството в Уелингтън се опитва да засили международната си ангажираност както по дипломатически път, така и с военен принос, а по-рано този месец обяви, че ще изпрати повече войници за мисията на ООН в Южна Корея.

В най-новите правителствени доклади обаче се отбелязва, че въоръжените сили на страната са изправени пред значителни предизвикателства поради високите нива на изтощение след пандемията от COVID-19 и остарялото оборудване. Правителството на Нова Зеландия е заделило за отбрана по-малка част от бюджета, но отбеляза, че би искало да увеличи разходите за сектора след публикуването на доклада за отбранителни способности.

В доклада ще бъдат изложени плановете за нови военни разходи през следващите години.  

По-рано министърът на отбраната Джудит Колинс заяви пред парламентарна комисия, че е получила копие от проекта по доклада, но се надява, че той ще може да бъде представен пред министрите за одобрение през септември или октомври.

Северна Корея е изстреляла днес над 60 артилерийски снаряда по спорна морска граница с Южна Корея

Последвайте канала на

Валери Зайцев
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини