Какви са очакванията от дипломатическата обиколка на китайския премиер в Нова Зеландия?

  • 13 юни 2024 14:52

  • 224
  • 1
Какви са очакванията от дипломатическата обиколка на китайския премиер в Нова Зеландия?
© Getty images (архив)

Китайският премиер Ли Цян започва днес дипломатическа обиколка в Нова Зеландия, Австралия и Малайзия - важен дипломатически ход, който според анализатори подчертава усилията на Китай да укрепи отношенията си с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион на фона на нарастващите предизвикателства в сфери като икономика и сигурност, това написа вестник „Чайна дейли“, цитиран от БТА.

При посещението на китайския премиер Ли Цян в Нова Зеландия и Австралия тази седмица опасенията за регионалната сигурност може би ще засенчат изгодните търговски връзки, като настроението е значително по-различно от това при последното посещение на китайския премиер преди седем години.

Ли Цян пристигна в Нова Зеландия днес, а през уикенда ще пътува до Австралия, съобщи китайското външно министерство.

Китай се надява, че обиколката на премиера Ли Цян, планирана да продължи до следващия четвъртък, ще спомогне за засилване на взаимното разбирателство и доверие и за задълбочаване на прагматичното сътрудничество с трите държави, заяви говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян на редовна пресконференция във вторник в Пекин.

Говорителят каза, че по време на посещението си в Нова Зеландия Ли Цян ще се срещне с генерал-губернатора Дейм Синди Киро и ще разговаря с министър-председателя Кристофър Лъксън, за да обменят мнения по двустранните отношения и по международни и регионални въпроси от общ интерес.

Тази година се навършват 10 години от установяването на всеобхватно стратегическо партньорство между Китай и Нова Зеландия и Пекин смята Уелингтън за важен партньор, каза Лин Цзян.

Китай е и най-големият търговски партньор на Нова Зеландия, като през миналата година двустранната търговия е на стойност почти 38 млрд. новозеландски долара (23,28 млрд. щатски долара). В изявление от понеделник Лъксън заяви, че посещението на премиера Ли Цян е ценна възможност за обмен в областите на сътрудничество между Нова Зеландия и Китай.

Лъксън каза още, че посещението на Ли Цян е възможност за бизнеса да сключи сделки и че има "огромни области на сътрудничество с Китай, особено в областта на търговията, енергетиката и изменението на климата".

"Нова Зеландия и Китай се ангажират там, където имаме общи интереси, а там, където имаме различия, разговаряме откровено и конструктивно помежду си. Отношенията ни са значими, сложни и устойчиви", добави Лъксън.

"Предизвикателните глобални перспективи правят жизненоважно споделянето на гледни точки и ангажирането на Китай по ключови въпроси, които са от значение за Нова Зеландия", отбеляза новозеландският премиер.

Нова Зеландия беше първата западна държава, която сключи споразумение за свободна търговия с Китай през 2008 г., а Китай остава най-големият ѝ експортен пазар за мляко и селскостопански продукти.

Различията във възгледите на страните не трябва да се превръщат в пречка за сътрудничеството и търговията, каза китайският премиер Ли Цян, говорейки пред журналисти след среща с новозеландския си колега Кристофър Лъксън.

 "Нормално е да не сме съгласни винаги по всички въпроси. Това обаче не бива да се превръща в пропаст, която да възпрепятства обмена и сътрудничеството между нас, напротив, различията трябва да ни насърчават да се учим един от друг и да израстваме заедно", каза Ли Цян. По думите му "нормите за ненамеса във вътрешните работи на другата страна трябва да се спазват стриктно".

Китайският премиер изтъкна значението на "равноправния диалог и обмен, които насърчават взаимното разбирателство и толерантността". "Ние се разбираме добре помежду си и насърчаваме взаимния успех, натрупахме много ценен опит чрез взаимно уважение и толерантност, като се стремим към сътрудничество. Развитието на отношенията ни е от полза не само за народите на двете страни, но и допринася за мира, стабилността и просперитета в региона", добави Ли Цян.

Това е първо посещение в Нова Зеландия на толкова високо равнище на китайски официален представител за последните седем години.

Някога един от умерените гласове по отношение на Китай, в последно време и в частност в периода от последното посещение на китайски премиер през 2017 г. връзките на Нова Зеландия с Пекин претърпяха драматично изменение.  По-рано тази година Уелингтън втвърди позицията си по отношение на Китай, обвинявайки го за хакерска атака срещу новозеландския парламент и определяйки го като все по-голяма заплаха за сигурността в региона на Тихия океан.

"От 2017 г. насам отношенията се промениха от такива, които бяха насочени предимно към възможностите, към такива, които са обезпокоени за устойчивостта и прекомерната зависимост", казва Джейсън Йънг, директор на Новозеландския център за изследване на съвременен Китай в университета "Виктория".

Миналия месец посланикът на Китай  в Нова Зеландия Ван Сяолун заяви на среща на високо равнище за китайския бизнес в Оукланд, че Пекин не представлява заплаха, като предупреди да не се отправят "неоснователни обвинения, които биха подкопали ценното доверие, което сме изградили".

Австралия пък е най-големият доставчик на желязна руда за Китай, който е най-големият ѝ търговски партньор, но съществува конкуренция за редкоземните минерали на Австралия, необходими за електромобили и отбранителната индустрия.

По време на престоя си в Австралия Ли Цян ще бъде съпредседател на деветата годишна среща на върха Китай-Австралия с австралийския министър-председател Антъни Албанезе в Канбера и ще се срещне с представители на различни сектори в страната, каза Лин Цзян. Двамата премиери също така ще се срещнат с китайски и австралийски бизнес лидери по време на седмата кръгла маса на изпълнителните директори от Китай и Австралия, добави говорителят.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия в продължение на 15 последователни години. През 2023 г. Китай е купил стоки от Австралия за 219 млрд. австралийски долара (144,35 млрд. щатски долара), което представлява 32,5 процента от общия австралийски износ, сочат статистически данни на австралийското министерство на външните работи и търговията. Китайските инвестиции в Австралия достигнаха почти 88 млрд. австралийски долара към края на миналата година.

Въпреки това двустранните отношения бяха сериозно влошени поради негативната политика, възприета от предишното австралийско правителство спрямо Китай. Двете страни разчупиха ледовете, откакто Албанезе встъпи в длъжност през 2022 г.

 Албанезе заяви, че посещението на Ли Цян показва, че връзките са се стабилизирали, въпреки че двете държави се конкурират за влияние в Тихия океан.

Австралия и Китай ще седнат на масата за преговори в Канбера с "по-реалистична нагласа за това, което ги обединява", заяви Ричард Макгрегър, старши научен сътрудник на Института „Лоуи“ за Източна Азия.

"Китай все още вижда стойност в Австралия като надежден доставчик на суровини и е особено заинтересован да предотврати всякакви усилия за ограничаване на достъпа му до важни минерали - от редкоземни до литий", каза анализаторът.

Китай и Индия все още са силно зависими от въглищата

Макар Китай да беше най-големият клиент на Австралия и най-ранен инвеститор в нейния минно добивен сектор, САЩ, Япония и Европа наваксват и сега искат Канбера да ограничи китайските инвестиции, посочи той.

"Но как да отрежеш най-големия си клиент? И дали приятелите на Австралия ще компенсират загубените приходи и инвестиции?", пита анализаторът.

В статия, публикувана вчера в австралийския вестник „Острелиън“, Албанезе подчертава както значението на търговията с Китай, така и амбицията на своето правителство да задоволи световното търсене на редкоземни минерали с политика "произведено в Австралия".

"Тъй като все повече държави правят ясна връзка между икономическата си сигурност и националната си сигурност, ние ще гарантираме, че рамката за чуждестранни инвестиции в Австралия е по-ефективна и прозрачна при управлението на риска", пише той.

Бизнесменът Уоруик Смит, който ще участва в кръгла маса на бизнес лидери с Ли Цян и Албанезе в Западна Австралия, заяви, че Китай вероятно ще повдигне въпроса за проверката на чуждестранните инвестиции в Австралия, особено в областта на редкоземните метали, като въпрос, по който иска партньорство.

Председателят на Австралийско-китайския бизнес съвет Дейвид Олсън заяви, че съветът очаква да бъде отменена оставащата забрана за търговия с морски дарове от страна на Китай и се надява на облекчаване на визовия режим.

"Австралийските бизнесмени имат реална нужда да възстановят връзките си в Китай", каза той.

Посещението на Ли в Австралия следва посещението на Албанезе в Китай през ноември, когато лидерите на двете страни се договориха да възобновят ключови двустранни диалози и да задълбочат сътрудничеството в различни области. През последните месеци Китай отмени търговските ограничения върху австралийския внос, включително вино, ечемик, говеждо месо и дървен материал.

По време на пресконференция в сградата на парламента в Канбера във вторник Албанезе заяви, че посещението на Ли Цян в Австралия ще бъде първото на китайски премиер от 2017 г. насам и "представлява още една важна стъпка в стабилизирането на отношенията ни с Китай".

"Посещението на премиера Ли Цян в Австралия е важна възможност да се ангажираме пряко с ключови въпроси за двете ни страни", каза Албанезе и добави: "Австралия продължава да се стреми към стабилни и директни отношения с Китай, в основата на които стои диалогът".

По отношение на китайско-малайзийските отношения говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян заяви, че Китай и Малайзия са традиционно приятелски съседи по море.

И двете са развиващи се страни в Азия и нововъзникващи икономики и активно отстояват азиатските ценности на мира, сътрудничеството, приобщаването и интеграцията, като дават важен принос за регионалния мир, просперитет и стабилност, каза още говорителят, цитиран от „Чайна дейли“.

По време на посещението си в Малайзия Ли Цян ще се срещне с краля на югоизточната азиатска държава Султан Ибрахим Султан Искандар и ще разговаря с министър-председателя Ануар Ибрахим, каза Лин Цзян. Ли Цян и Ануар ще присъстват заедно на честванията на 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и Малайзия.

Китай с нетърпение очаква да използва това посещение като възможност за засилване и разширяване на сътрудничеството с Малайзия в различни области, за задълбочаване на китайско-малайзийската общност със споделено бъдеще и за съвместна работа за създаване на по-тесни двустранни отношения през следващите 50 години, добави Лин Цзян.

Последвайте канала на

Novini.bg
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лилипутин

2024.06.16 | 16:57

1
Росите са викингско племе прокудено от викингите. За това племе викингите казват,че не са раждани,а са из с рани-толкова гнусни и нагли били. Росите са били наричани от българите-людоеди. България се е простирала от Белград до Китай. Конфуций е написал"Аз съм ученик на българите". С поголовна сеч росите избиват българите и заграбват земите ѝ. Амереканските и английските тъпанари са виновни да осмърдява роската смрад човечеството. Също и японските глупаци,които и "подариха"милион и половина армия от българските колонии за борба срещу Паулос.Америка въоръжава росите да воюват срещу хитлерюген-10-12годишни деца,за да си закачат парцалите по райхстага. Сега росите ще прелъжат китайците и...все такааа...до края на москваааа... Амин дай Боже...СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА-ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКАТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.

Добави коментар

Водещи новини