Австралия регистрира огнище на птичи грип в четвърта птицеферма

  • 05 юни 2024 13:01

  • 234
  • 0
Австралия регистрира огнище на птичи грип в четвърта птицеферма
© Getty Images

Високопатогенен щам на инфлуенца по птиците е открит в четвърта птицеферма близо до Мелбърн - недалеч от други два имота, където вирусът вече е регистриран, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на властите в австралийския щат Виктория.

Според съобщението във фермата е бил открит щамът H7N3 на вируса, който не е същият като щама H5N1, разпространил се в световен мащаб чрез популациите на птици и бозайници и дори сред хората.

H7N3 вече е открит в три ферми близо до град Мередит, а щам H7N9 е заразил друга ферма близо до Теранг, на час и половина път с кола на изток.

Централното правителство каза, че всички домашни птици във фермите ще бъдат умъртвени и изхвърлени.

Птичи грип е открит в трета птицеферма в Австралия

Засегнатите ферми са поставени под карантина с ограничение на движението в околните райони. Местните собственици трябва да държат птиците си затворени, за да сведат до минимум контакта с диви птици, които могат да разпространят вируса.

Преди последните случаи на птичи грип в Австралия са наблюдавани девет огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, всички от които са били локализирани и ликвидирани, според правителството.

Длъжностни лица посочват, че няма риск за обществото от ядене на яйца и птиче месо, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини