Кралят на маорите иска китовете да имат същите права като хората

  • 28 март 2024 17:05

  • 332
  • 3
Кралят на маорите иска китовете да имат същите права като хората
© Pixabay

Кралят на маорите в Нова Зеландия призова днес китовете да получат законни права, подобни на тези на хората, с цел защита на този уязвим морски вид, предаде Франс прес.

Киинги Тухеития Поотатау те Уероуеро Седми призова китовете да получат правото да живеят в здравословна среда, за да може да се възстанови броят им.

През 2017 г. Нова Зеландия предостави статут на юридическо лице на планината Таранаки и на река Уангануи, които се смятат от маорите за места, с които са свързани тяхната култура и история. Поради това те са от особено духовно значение за тях. Оттогава насам този статут се използва за забавяне или отмяна на редица проекти за развитие и за изискване от участниците в тях да се консултират с местното население.

Маорите са част от коренното полинезийско население. Те са 17% от населението на Нова Зеландия, или около 900 000 души. 

Морските топлинни вълни са новата заплаха за гърбатите китове

В речта на маорския крал, подкрепа за която изрази и племенния вожд на островите Кук - Травъл Тоу Арики, се призовава науката да отчита в по-голяма степен знанията на коренното население с оглед на "по-цялостен подход" към защитата на китовете.

"Китовете играят жизненоважна роля за състоянието на цялата ни океанска екосистема. Тяхното изчезване нарушава деликатния баланс, който поддържа целия живот в нея", предупреди той.

"Трябва да действаме спешно, за да защитим тези величествени същества, преди да е станало твърде късно", подчерта вождът.

Според неправителствената екологична организация Световен фонд за дивата природа 6 от 13-те вида китове са класифицирани като "застрашени" или уязвими на разнородни рискове и заплахи, припомня АФП, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
332 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.28 | 17:57

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Николай Ралчев Тутракан

2024.03.28 | 17:42

2
Николай Петков Ралчев се казвам(Въргалящия се арестант под полицаи) и живея в гр.Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен луд Гей на 48 години, регистриран съм в лудниците, като психопат-шизофреник. Аз си търся млад гей, който да ме аргасва безпощадно много, без да ме жали и да се ожени за мен, защото аз съм жената в гей връзките. Много. Си падам по плешиви ченгета- главни инспектори. Аз имам жълта книжка и всички ме знат като психопат.
Николай Ралчев Тутракан

2024.03.28 | 17:40

1
Николай Петков Ралчев се казвам(Вургалящия се арестант под полицаи) и живея в гр.Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен луд Гей на 48 години, регистриран съм в лудниците, като психопат-шизофреник. Аз си търся млад гей, който да ме аргасва безпощадно много, без да ме жали и да се ожени за мен, защото аз съм жената в геФй връзките. Много. Си падам по плешиви ченгета- главни инспектори

Добави коментар

Водещи новини