Новозеландският премиер планира посещение в Китай

  • 19 март 2024 09:08

  • 350
  • 1
Новозеландският премиер планира посещение в Китай
© Getty images (архив)

Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) планира да посети Китай за първи път след избирането си, съобщи днес външният му министър Уинстън Питърс след среща с китайския първи дипломат Ван И, предаде АФП, цитирана от БТА.

Китайският външен министър Ван И е в Нова Зеландия тази седмица, за да се срещне с Лъксън, своя новозеландски колега Уинстън Питърс и министъра на търговията Тод Макклей.

Питърс заяви днес пред журналисти, че той, Лъксън и Макклей са поканени да посетят Китай.

"Датите на пътуването не са потвърдени", заяви говорител на правителството.

Това ще бъде първото посещение на Лъксън в Китай след избирането му през октомври.

Нова Зеландия е част от алианса за обмен на разузнавателни данни "Пет очи", заедно със САЩ, Канада, Великобритания и Австралия.

Уелингтън е критикуван за това, че заема по-мека линия към Пекин и е обвиняван, че поставя търговските си отношения над загрижеността за сигурността на съюзниците.

 Китай приветства позицията на Нова Зеландия, като я определи като "рационална и зряла", но постави под въпрос ползата от сътрудничеството в областта на сигурността между Уелингтън и западните му съюзници.

Питърс заяви, че Ван И е повдигнал въпроса за алианса АУКУС (AUKUS от Australia, United Kingdom и United States (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) - пакт за противодействие на нарастващата мощ на Китай в Тихия океан, към който Нова Зеландия би могла да се присъедини.

"Китайският ми колега обсъди АУКУС с мен и аз подчертах правото на страните да организират отбраната си, както сметнат, че е необходимо", каза Питърс, без да дава повече подробности.

Китай заяви, че е готов да работи за укрепване на взаимното доверие с Нова Зеландия

Китай остро критикува плановете на алианса АУКУС да снабди Австралия с флот от ядрени подводници.

Нова Зеландия води антиядрена политика от 80-те години на миналия век и поради това планира да участва само във втория стълб на споразумението, който обхваща кибервойната, изкуствения интелект и разработването на хиперзвукови ракети с голям обсег.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.19 | 11:29

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини