Инсталираха сензори в Големия бариерен риф, за да наблюдават качеството на водата

  • 13 септември 2023 18:23

  • 810
  • 0
Инсталираха сензори в Големия бариерен риф, за да наблюдават качеството на водата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изследователи от националната агенция на науките на Австралия инсталираха специализирани сензори в емблематичния Голям бариерен риф, за да наблюдават качеството на водата, съобщава БТА.

Екипът от мисията „АкуаУоч Австралия“, стартирана от Организацията за научни и индустриални изследвания на Общността на нациите, цели да създаде водеща в света метеорологична услуга за съобщаване на качеството на водата, използвайки сензорите и сателитните данни.

Ръководителят на мисията Алекс Хелд обясни, че проектът може да помогне при грижата за Големия бариерен риф, който представлява най-голямата система от коралови рифове в света и една от най-известните туристически атракции в Австралия.

Повишената океанска температурата води до безпрецедентно избелване на кораловия риф във Флорида

Специализираните сензори, които са инсталирани в южната част на рифа, ще наблюдават потока на седименти и разтворен органичен въглерод от реки и заливи в рифа. Моделиране и изкуствен интелект ще бъдат приложени към комбинираните данни за прогнозиране на седиментни потоци и идентифициране на области, където могат да бъдат направени интервенции.

По думите на Хелд натрупването на твърде много утайка може да блокира пътя на слънчевата светлина до морското дъно и така да възпрепятства растежа на морските растения.

„Това после оказва влияние върху наличността на храна за биоразнообразието в района, включително цветната гама от представителите на дивата природа в рифа“, каза още Хелд.

„Също така ще можем да идентифицираме по-високи нива на хлорофил във водата, което може да е показателно за потенциално вреден разцвет на водорасли“, разказа той. „Вредният разцвет на водорасли може да бъде опустошителен за морските екосистеми, когато произведе токсини, които могат да доведат до здравословни проблеми и дори да убият рибите.“

През август ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф, включен в списъка на световното културно наследство, да не бъде включен като „застрашен“ обект, но предупреди, че той остава „сериозно заплашен“ от въздействието на глобалното затопляне.

Доклад, поръчан от австралийското правителство и публикуван от Австралийската академия на науките през август, също установи, че рифът може да бъде необратимо увреден до 2050 г. в резултат на глобалното затопляне.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини