Австралийски регулатор ще поиска огромни глоби за авиокомпания "Куонтас"

  • 01 септември 2023 14:13

  • 1516
  • 0
Австралийски регулатор ще поиска огромни глоби за авиокомпания "Куонтас"
© Getty (архив)

Австралийският регулаторен орган по конкуренцията съобщи, че ще поиска от съда да глоби авиокомпания "Куонтас еъруейс" с "милиони долари", предаде Ройтерс. Това става ден, след като регулаторът даде превозвача на съд по обвинение, че е продавал билети за хиляди полети, след като те вече са били отменени.

Според Австралийската комисия по конкуренция и потребление (ACCC) "Куонтас" е нарушила правилата, тъй като между май и юли 2022 г. е продал билети за над 8000 полета, без да съобщава, че те вече са отменени.

Авиокомпанията отговори, че ще провери обвиненията на комисията и ще отговори пред съда, допълвайки, че въпросният период е бил "безпрецедентен катаклизъм за цялата авиоиндустрия".

След като Австралия отвори границите си в края на 2021 г., "Куонтас" стана обект на стотици оплаквания за отменени полети и загубен багаж. Компанията обяснява случилото се с липсата на достатъчно персонал.

"Ще търсим наказание, което да възпре подобно поведение в бъдеще", заяви председателката на комисията Джина Кас-Готлиб. Максималната глоба, която може да бъде наложена на авиокомпанията, възлиза на 10 на сто от годишния й оборот, който възлиза на 19,8 милиарда австралийски долара.

Кас-Готлиб посочи още, че комисията ще иска на "Куонтас" да бъде наложена значително по-висока глоба от рекордните 125 милиона австралийски долара (81 милиона щатски), присъдени на "Фолксваген" (Volkswagen) през 2019 г. за нарушаването на австралийските потребителски закони.

"Смятаме, че тази глоба е твърде ниска, тя трябва да бъде стотици милиони, а не само десетки", казва Кас-Готлиб.

Регулаторът твърди, че "Куонтас" е продължава да продава билети средно 16 дни, след като те вече са били отменени. Превозвачът продавал билети за един полет от Сидни до Сан Франциско дори 40 дни, след като той е бил отменен.

"Куонтас" моли служители на ръководни позиции да заместят персонала, обработващ багажи

Последвайте канала на

Novini.bg
1516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини