Австралия купува 20 военно транспортни самолета от САЩ

  • 24 юли 2023 13:10

  • 385
  • 0
Австралия купува 20 военно транспортни самолета от САЩ
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австралия ще закупи 20 нови военнотранспортни самолета Super Hercules на стойност 6,6 милиарда щатски долара, съобщава "Ройтерс".

Новината идва преди посещението по-късно тази седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин.

През ноември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на самолета, произведен от "Локхийд Мартин", и свързаното с него оборудване на Австралия.

Споразумението идва на фона на най-голямото до момента съвместно военно учение, включващо над 30 000 войници, както и участници от 11 други страни. Целта му е демонстрирането на сила и единство във време, когато Китай се очертава като все по-централна сила в Индо-Тихоокеанския регион.

Военните учения Talisman Sabre, които се провеждат през две години, започнаха в петък и ще протекат на различни места в Австралия в продължение на две седмици.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс и американският му колега ще посетят Куинсланд, за да наблюдават военното учение след годишната среща на министрите на отбраната и външните работи на САЩ и Австралия, известна като AUSMIN, в Бризбейн на 28-29 юли.

Австралия блокира построяването на нова сграда на руското посолство

Новият самолет C-130J Hercules ще замени и разшири флота от остарели самолети, използвани в момента от Кралските австралийски военновъздушни сили. Доставката на първата от новите машини се очаква през 2027 г.

"Заради извънредните ситуации на горски пожари и наводнения в цялата страна, снабдяването с изключително важни доставки на региона по време на пандемията от COVID-19 и повече от две десетилетия в помощ за мироопазващи операции, това е и ще продължи да бъде ключов актив", подчерта Марлс.

Последвайте канала на

Калина Христова
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини