Пуснаха на свобода майка, убила четирите си деца

  • 05 юни 2023 11:05

  • 3283
  • 0
Пуснаха на свобода майка, убила четирите си деца
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австралийка, прекарала 20 години в затвора заради убийството на четирите си деца, бе помилвана и освободена след разследване, поставило под въпрос вината й, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Катлийн Фолбиг стана известна с прякора "най-лошата серийна убийца в Австралия", след като беше осъдена през 2003 г. за убийството на четирите си деца. Случаят бе силно медиатизиран. Според прокуратурата децата на Катлийн Фолбиг, на възраст от 9 седмици до 3 години, са умрели задушени от нея. Фолбиг, която днес е на 55 години, винаги е отричала тези обвинения и е твърдяла, че всеки един смъртен случай е бил по естествени причини.

През 2021 г. десетки учени от Австралия и от чужбина подписаха петиция за пускане на свобода на Фолбиг, твърдейки, че нови съдебно-медицински доказателства свързват необяснимите смъртни случаи на децата с редки генетични мутации или вродени аномалии.

Главният прокурор на щата Нов Южен Уелс Майкъл Дейли обяви днес, че Фолбиг е помилвана след разследване, продължило една година и позволило да се установи "основателно съмнение" относно причината за смъртните случаи.

Фолбиг бе освободена от затвора Графтън, на около 6 часа път северно от Сидни, тази сутрин.

Избягал затворник бе открит заклещен в тунел на метрото в Прага

При отсъствие на солидни съдебно-медицински доказателства прокурорите изтъкнаха, че е изключително невероятно четирите деца на Фолбиг да са умрели, без да има обяснение за това. Но пенсионираният съдия Том Батхърст, ръководил новото разследване, заяви, че допълнителни проучвания са разкрили, че медицински причини биха могли да обяснят три от тези смъртни случая

Според Батхърст Сара и Лора Фолбиг са страдали от рядък генетичен дефект, а Патрик Фолбиг е страдал със сигурност от основна неврологична патология. Предвид тези фактори  магистратът определи като неподозрителна смъртта на Кейлъб Фолбиг. Той допълни, че не може да приеме, че госпожа Фолбиг е била друго нещо, освен внимателна към децата си майка.

Австралийската академия на науките, която допринесе за подновяване на разследването заяви днес, че е облекчена, че правосъдието е възтържествувало по казуса с Катлийн Фолбиг.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
3283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини