Австралия отмени срещата на “Четворката” в Сидни заради отсъствието на Джо Байдън

  • 17 май 2023 15:16

  • 295
  • 0
Австралия отмени срещата на “Четворката” в Сидни заради отсъствието на Джо Байдън
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Австралийският премиер Антъни Албанезе днес заяви, че срещата на върха на “Четворката” няма да се състои в Сидни следващата седмица без президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който отложи пътуването си до Австралия заради преговорите за тавана на дълга във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Министър-председателят в Канбера каза още, че той и лидерите на САЩ, Индия и Япония вместо това ще се срещнат на срещата на Г-7 в Япония този уикенд, след като американският държавен глава отмени визитата си в  Сидни по време на втория етап от предстоящото си пътуване в Азия, което трябваше да включва и  посещение в Папуа-Нова Гвинея.

Байдън ще направи историческо посещение в Папуа-Нова Гвинея

"Срещата на лидерите на страните от Четворката няма да се състои в Сидни следващата седмица. Ние обаче ще проведем това обсъждане между лидерите на Четворката в Япония", заяви Албанезе на пресконференция.

"Двустранна програма в Сидни с индийския премиер Нарендра Моди все пак може да се осъществи следващата седмица", каза Албанезе.

Австралийският премиер не коментира дали японският му колега Фумио Кишида все пак ще посети Сидни следващата седмица.

Четворката е неформална група, която насърчава открит Индо-Тихоокеански регион. Пекин вижда в нея опит да се противопостави на нарастващото му влияние в региона.

 

Валери Зайцев
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини