Проучване установи връзката между горските пожари в Австралия и продължителността на феномена Ла Ниня

  • 12 май 2023 10:12

  • 311
  • 0
Проучване установи връзката между горските пожари в Австралия и продължителността на феномена Ла Ниня
© Getty (архив)

Ново изследване установи, че горските пожари в Австралия може да са допринесли за началото на тригодишния цикъл на метеорологичния феномен Ла Ниня, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Милиони хектари земя в цяла Австралия бяха изпепелени от горските пожари през 2019 г. и 2020 г., най-малко 26 души загубиха живота си и хиляди домове бяха разрушени. Според новото проучване нивата на аерозолите, които пожарите са изпуснали в атмосферата, са високи колкото онези, отделени в процеса на големи вулканични изригвания в миналото.

"За първи път горски пожар е достатъчно голям, за да повлияе на климатичните модели", каза д-р Том Мортлок от Центъра за изследвания на глобалното затопляне към Университета на Сидни. По думите му новото проучване сочи, че горските пожари, подклаждани от силните западни ветрове, които са пренесли дима през Тихия океан, са увеличили облачността и охладили температурата на океана. Това от своя страна е повлияло на оформянето и на продължителността на Ла Ниня.

Въздействието на Ла Ниня са разпростря в рамките на три последователни години (от 2020 до 2023 г.) за първи път от около две десетилетия.

Според Мортлок горските пожари са подчертали взаимосвързаността на климатичната система.

„Продължителната Ла Ниня, валежите с нива над средните и липсата на горски пожари по източното крайбрежие доведоха до нарастване на източниците на топлина и предоставиха условия за пожари при идването на Ел Ниньо“, обясни той. „Сега има 60% вероятност Ел Ниньо да започне да се сформира тази зима и да достигне своя пик през пролетта и лятото“, добави ученият.

Ел Ниньо е период на затоплянето на повърхностните води в източната част на Тихия океан. Феноменът води до промени във въздушните и водните течения в световен мащаб. Обикновено причинява тежка суша на териториите на Австралия, както и в някои региони в Африка и Южна Америка. Ел Ниньо води и до появата на обилни валежи по тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Ла Ниня пък е студената климатична фаза, по време на която течението пренася затоплянето от слънчевата радиация към дълбоките води на западната част на Тихия океан, където то се съхранява.

Сняг изненада жителите на Австралия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини