Австралия не обещава да вземе страната на САЩ при евентуален конфликт в Тайван

  • 21 март 2023 14:19

  • 743
  • 1
Австралия не обещава да вземе страната на САЩ при евентуален конфликт в Тайван
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Австралийският министър на отбраната  Ричард Марлс (на снимката) каза, че страната му не е обещала на САЩ да подкрепи съюзника му Тайван при евентуален бъдещ конфликт в замяна на споразумението за придобиване на американски ядрени подводници, предаде АП, цитирана от БТА.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън и премиерите на Австралия (Антъни Албанезе) и Великобритания (Риши Сунак) обявиха, че Австралия ще закупи ядрени подводници от САЩ, за да модернизира флота си на фона на нарастващото безпокойство от влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Австралийски критици на тази сделка твърдят, че САЩ няма да дадат пет от своите подводници с ядрено задвижване от клас "Вирджиния", без да получат гаранции, че те ще бъдат на разположение в случай на евентуален конфликт на Китай с Тайван.

Пекин твърди, че самоуправляващият се демократичен остров, който се отдели през 1949 г. от Китай след гражданска война, трябва да бъде присъединен към китайската континентална територия, дори със сила, ако това е необходимо.

Министърът на отбраната на Австралия заяви, че неговото правителство не е дало на САЩ никакви обещания във връзка с Тайван. "Категорично не бих могъл да бъда по-ясен от това", каза Марлс.

"Искам наистина ясно да заявя, че моментът, в който се появи флаг на първата от тези подводници от клас "Вирджиния" в началото на 2030 г., ще бъде моментът, в който тази подводница ще бъде под пълния контрол на австралийското правителство, и отново искам да подчертая, че никой не бива да очаква нещо друго. Имам предвид, че е очевидно, че нещата се базират на това", добави той.

САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха подробности от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели

Подобно на САЩ Австралия води политика на "стратегическа двусмисленост", като отказва да заяви как би реагирала в случай на китайско нападение срещу Тайван. През 1951 г. Австралия и САЩ сключиха двустранен договор за отбрана, който ги задължи да се консултират една друга, ако някоя от тях бъде подложена на нападение, но в този договор няма ангажимент за взаимна защита. 

Валери Зайцев
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КО ПЕЛЕ ЖИВОТИНСКО

2023.03.21 | 15:32

1
КАЗАХ ДА СЕ ОМИТАТЕ ОТ АВСТРАЛИЯ, ЧЕ МАЙКАТА ЩЕ ВИ Е В А!

Добави коментар

Водещи новини