Австралийски учени откриха над 600 нови биологични вида през 2022 г.

  • 20 март 2023 22:18

  • 574
  • 0
Австралийски учени откриха над 600 нови биологични вида през 2022 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови биологични вида, показват правителствени данни, цитирани от БТА.

Според последното Проучване на австралийските биологични ресурси (ПАБР), което беше публикувано от Министерството на енергетиката и климатичните промени през 2022 г., учените са посочили 626 нови местни растителни и животински вида.

Сред тях е и Lamarckdromia beagle - рак, ендемичен за водите край бреговете на Западна Австралия, който се замаскира с гъби, събрани от морското дъно, за да се предпазва от хищниците.

Учени: Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

Друг вид, Glyptapanteles andamookaensis, е паразитна оса от Южна Австралия, която инжектира ларвите си в жива гъсеница, за да се развият. След като се излюпят, малките оси се измъкват от гостоприемниците си.

Последното издание на ПАБР е публикувано за Деня на признателност на таксономите в чест на работата на учените за идентифициране, класифициране и наименуване на нови видове.

„Толкова е вълнуващо да си помислим, че всеки ден откриваме и наименуваме около 2 нови вида. Класифицирали сме едва около една трета от видовете, които се срещат в Австралия“, казва в изявление Таня Плиберсек, министър на околната среда и водите. „Не можем да защитим застрашените или изчезващи видове, без да знаем какви са те и къде живеят – описанието им ни помага да се грижим за тях и в бъдеще“, добави министърката.

Някои от новите видове, включени в доклада, сред които неизвестни досега паяк, планинска жаба и торбеста мишка, вече са застрашени от изчезване поради инвазивни видове, горски пожари и изменение на климата. Според доклада едва 30% от всички животински видове на Земята са документирани от учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини