Австралийският премиер защити критикуваната сделка за подводниците

  • 16 март 2023 07:53

  • 357
  • 3
Австралийският премиер защити критикуваната сделка за подводниците
© Getty Images

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе защити плана за придобиване на подводници с ядрено задвижване на стойност 368 млрд. австралийски долара (244,06 млрд. щатски долара), след като двама бивши лидери разкритикуваха сделката заради нейната цена, сложност и потенциални проблеми със суверенитета, предаде Ройтерс.

Представен във вторник в Сан Диего, многогодишният проект АУКУС предвижда Австралия да закупи американски подводници клас "Вирджиния", а след това да започне съвместно британско и австралийско производство и експлоатация на нов клас подводници - Ес Ес Ен-АУКУС (SSN-AUKUS).

Планът за ядрени подводници цели да даде на Австралия стратегическо предимство за възпиране

След критики от страна на Малкълм Търнбул и Пол Кийтинг, бивши министър-председатели, Албанезе заяви, че сделката е необходима предвид нарастването на китайската военна мощ в региона, което той нарече най-голямото след Втората световна война.

Днес Търнбул заяви, че проектът ще отнеме повече време и ще струва повече от алтернативния план за закупуване на конвенционални френски подводници, по думите му "безразсъдно" прекратен през 2021 г.

САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха подробности от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели

Вчера Пол Кийтинг, бивш министър-председател от управляващата Австралийската лейбъристка партия, нарече АУКУС най-голямата външнополитическа грешка на партията след неуспешния опит за въвеждане на наборна военна служба през Първата световна война.

Изборът на подводниците с ядрено задвижване в партньорство със САЩ и Великобритания пред конвенционалните алтернативи би оставил Австралия с по-малко подводници, като същевременно би ограничил способността на страната да действа независимо от Съединените щати, каза той.

Някои анализатори твърдят, че подводниците с ядрено задвижване са за предпочитане, тъй като по-големият им обсег и фактът, че са по-незабележими за радарите ще помогнат за защитата на търговските пътища на Австралия от китайска агресия, допълва БТА.

Весела Найденова
357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
SUBMARINES

2023.03.16 | 22:27

3
分發給那些需要金屬的人! 並移除墨盒,這樣它們在用刀具切割時就不會驚慌失措!
ПОДВОДНИЦИТЕ

2023.03.16 | 22:24

2
ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ МЕЖДУ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ МЕТАЛ! И ДА МАХНЕТЕ ПАТРОНИТЕ, ДА НЕ СЕ ИЗТРЕПАТ ДОКАТО ГИ РЕЖАТ С РЕЗАЦИТЕ!
Приятели и Партньори :))))))))))))))

2023.03.16 | 09:13

1
"""""""Освен това проектът предизвика силно недоволство у Франция, тъй като Австралия внезапно анулира сделка за закупуването на френски конвенционални подводници."""""""

Добави коментар

Водещи новини