САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха подробности от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели

  • 14 март 2023 09:09

  • 354
  • 2
САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха подробности от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Лидерите на САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха детайли от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, австралийският премиер Антъни Албанезе и британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, одобриха плановете за т.нар. проект АУКУС (AUKUS (от Australia, United Kingdom и United States (Австралия, Обединеното кралство и САЩ), който беше обявен за първи път през 2021 година. Тристранната среща се състоя в американската военноморска база в Сан Диего, Калифорния, която е основно пристанище на Тихоокеанския флот на САЩ.

Съгласно споразумението САЩ възнамеряват да продадат на Австралия три подводници с ядрено задвижване клас "Вирджиния", построени от "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics), в началото на 2030-те години с възможност за продажбата на още две, ако е нужно.

В изявление на тримата лидери се казва, че проектът ще завърши с производството на нов клас подводници  Ес Ес Ен-АУКУС (SSN-AUKUS). Става въпрос за съвременна платформа, която използва най-добрите технологии на САЩ, Великобритания и Австралия. Програмата SSN-AUKUS ще бъде основана на британски проект от ново поколение и подводниците ще се строят в Обединеното кралство и Австралия.

Представител на австралийското министерство на отбраната каза, че проектът ще струва 245 щатски долара до 2055 година.

Байдън подчерта, че подводниците ще бъдат с ядрено задвижване, но няма да бъдат имат ядрено въоръжение.

Великобритания възнамерява да построи първата подводница SSN AUKUS в края на 2030-те години. Австралия от своя страна планира да построи своята първа подводница от този клас в началото на 2040-те години, се казва в изявление на британското правителство.

Плавателните съдове ще бъдат построени от Би Ей И Системс (BAE Systems) и "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce Holdings plc).

Освен това споразумението предвижда в Западна Австралия да бъдат разположени американски и британски подводници, които да помогнат за обучението на австралийски екипажи и "за възпиране", каза високопоставен американски служител.

В съвместното изявление на трите страни се посочва, че въпросните подводници ще бъдат разположени на ротационен принцип, като това ще започне най-рано през 2027 година и постепенно броят им ще бъде увеличен до четири американски и една британска подводница.

Първата фаза от плана вече е в ход и в момента в край бреговете на Пърт е пристигнала подводница с атомно задвижване от клас "Вирджиния", която е въоръжена с крилати ракети.

В съответствие с АУКУС Вашингтон ще сподели технология за ядрено задвижване за първи път от 50-те години на миналия век.  

Пекин осъди АУКУС като незаконен акт за разпространение на ядрено оръжие. Освен това проектът предизвика силно недоволство у Франция, тъй като Австралия внезапно анулира сделка за закупуването на френски конвенционални подводници.

В петък съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан отхвърли опасенията на Китай и заяви, че самият Пекин увеличава военната си мощ, включително и подводниците си с ядрено задвижване. Той допълни, че САЩ, Великобритания и Австралия са коментирали АУКУС с китайските власти и са поискали повече информация относно намеренията на Пекин.

Планът за ядрени подводници цели да даде на Австралия стратегическо предимство за възпиране

Валери Зайцев
354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Приятели и Партньори :))))))))))))))

2023.03.15 | 06:05

2
"""""""Освен това проектът предизвика силно недоволство у Франция, тъй като Австралия внезапно анулира сделка за закупуването на френски конвенционални подводници."""""""
ПЛАШАТ ГАРГИТЕ

2023.03.14 | 12:28

1
ПО КОРЕМ БЕ! С В И НСКИ КО ПЕЛЕТА МРЪСНИ! ЩЕ ВИ ИЗКОРМА С РИТНИЦИ!

Добави коментар

Водещи новини