Тихоокеанските острови избраха следващия висш дипломат да бъде от тайванския съюзник Науру

  • 24 февруари 2023 14:23

  • 352
  • 0
Тихоокеанските острови избраха следващия висш дипломат да бъде от тайванския съюзник Науру
©
Слушай новината Слушай новината

Най-високопоставеният дипломатически пост в тихоокеанските острови следващата година ще бъде зает от бившия президент на Науру, който е съюзник на Тайван, реши днес 18-членният регионален блок, предаде Ройтерс. Форумът реши да се изправи пред климатичните промени и съперничеството на великите сили като сплотено "семейство".

Форумът на тихоокеанските острови, който заседава във Фиджи, каза също, че ще преговаря повече с японските учени и Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) относно плана на Япония да излее преработена вода от унищожената ядрена централа във Фукушима в морето.

Някои острови в региона се опасяват, че водата би могла да навреди на рибните запаси в морето, но Токио твърди, че такъв риск няма и в крайна сметка всички се съгласиха, че науката би трябвало да ръководи политическите решения по въпроса.

Островите Кук поемат поста на председател на форума от Фиджи и форумът избра бившия президент на Науру – Барон Вака – да стане генерален секретар на блока през 2024 г.

Науру има дипломатически отношения с Тайван, но няма с Китай и Вака в миналото имаше пререкания с китайските дипломати.

По време на пресконференция премиерът на Куксите острови Марк Браун получи въпрос, свързан с Китай, и каза, че възстановяването на отношенията с Пекин е важно за островните държави с висок дълг.

Четири от четиринадесетте дипломатически съюзници на Тайван са членове на форума. Лидерите се съгласиха да обсъдят създаването на канцелария на посланика, базирана в САЩ, които обещаха да помогнат на региона.

Досегашният председател на форума, премиерът на Фиджи Ситивени Рабука, каза пред медии, че солидарността в семейството на форума вече е напълно възстановена.

Последвайте канала на

Калина Христова
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини