Тропическият циклон "Габриел" се насочва към остров Норфък в Австралия и Нова Зеландия

  • 10 февруари 2023 06:56

  • 390
  • 1
Тропическият циклон "Габриел" се насочва към остров Норфък в Австралия и Нова Зеландия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Жителите на австралийския остров Норфък и населението на Нова Зеландия се готвят за проливни дъждове и бури през почивните дни, предизвикани от тропическия циклон "Габриел", предаде Ройтерс.

Местните власти отправят предупреждения за опасни вълни и силни ветрове по източното крайбрежие на Австралия.

Австралийската метеорологична служба повиши степента на тропическата буря на 3-та категория, при която скоростта на вятъра може да достигне до 118-159 км в час с пориви на вятъра до 224 км в час.

Тихоокеанският остров Норфък, австралийска територия на около 1500 км източно от Сидни с площ от малко над 34 квадратни километра, може да се окаже в центъра на бурята, допълва метеорологичната служба.

Обилни снеговалежи във Великобритания и Испания

Жителите на острова, разположен между Нова Каледония и Нова Зеландия, са около 2200 души. Те са започнали да зареждат с гориво аварийни генератори и да укрепват оборудване и предмети, намиращи се на открито.

На Северния остров в Нова Зеландия, включително в град Окланд, жителите се готвят за още повече лошо време. Това става две седмици след като в най-големия град в страната паднаха невиждани досега дъждове, в резултат на които загинаха четирима души и имаше масови наводнения, припомня Ройтерс.

Росица Валентинова
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гого

2023.02.10 | 11:00

1
болимехуя

Добави коментар

Водещи новини