САЩ откриха посолство на Соломоновите острови

  • 02 февруари 2023 14:15

  • 263
  • 0
САЩ откриха посолство на Соломоновите острови
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ откриха посолство на Соломоновите острови, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Откриването на дипломатическата мисия в Хониара "символизира възобновяването на нашите отношения и подчертава силата на ангажимента ни към двустранните ни контакти, народа на Соломоновите острови и партньорството ни в Индийско-Тихоокеанския регион", заяви Блинкън.

Първоначално дипломатическата мисия ще бъде малка и ще включва шарже д'афер (изпълняващ длъжността посланик), няколко служители на Държавния департамент и местни служители,.

САЩ закриха предишното си посолство в Хониара през 1993 г. като част от съкращаването на дипломатическите постове след края на Студената война.

Амбициозните действия на Китай в региона обаче подтикнаха САЩ да увеличат ангажиментите си там по редица начини: те даряват на ваксини срещу коронавирус, връщат доброволци от Корпуса на мира в някои островни държави и инвестират в проекти в областта на горското стопанство и туризма.

САЩ планират да открият посолство на Соломоновите острови

Американското посолство на Соломоновите острови подновява дейността си в момент, в който изглежда, че новият премиер на Фиджи Ситивени Рабука преоценява някои аспекти на сътрудничеството си с Пекин.  Миналата седмица Рабука заяви, че възнамерява да прекрати споразумение с Китай за обучение и обмен на полицаи.

В началото на миналата година американският Държавен департамент осведоми депутатите за нарастващото влияние на Китай в региона и определи възобновяването на работата на американското посолство на Соломоновите острови като приоритет.

Оттогава насам Хониара и Пекин сключиха споразумение в сферата на сигурността, което породи опасения от засилване на военната мощ на Китай в региона. Вашингтон противодейства на този ход, като изпрати в островната държава няколко делегации на високо равнище.

Валери Зайцев
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини