Протести белязаха националния празник на Австралия

  • 27 януари 2023 11:11

  • 282
  • 0
© Getty (архив)

Хиляди австралийци отбелязаха националния празник на родината си с митинги в подкрепа на коренното население на страната, предаде Ройтерс. Много местни жители наричат деня, в който британският флот навлиза в пристанището на Сидни, "Ден на нашествието".

Австралийците отбелязаха официалния празник, свързан с 235-та годишнина на колонизацията от Британската империя, и с известна доза гняв заради несправедливото отношение към коренното население на страната, фокусирайки вниманието си върху нова инициатива на правителството за признаване на коренните жители в конституцията, отбелязва Асошиейтед прес.

В Сидни, столицата на щата Нов Южен Уелс, който е най-гъсто населеният в Австралия, социалните медии показаха кадри от голям митинг в централния бизнес район на града по повод "Деня на нашествието". Някои  демонстранти носеха отличителните за коренното население  знамена и участваха в  традиционна церемония в чест на местните народи. Подобни прояви бяха планирани и в столиците на други щати, включително в Аделаида в Южна Австралия, където се събраха около 2000 души, предаде австралийската радиотелевизионна корпорация Ей Би Си.

В словото си на церемония по повод националния празник в столицата Канбера, министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе почете коренното население на страната, което, според научни данни е живяло по земите на Австралия преди най-малко 65 000 години.

"Нека всички признаем уникалната привилегия, която имаме, да споделяме този континент с носителите на най-старата култура в света", каза Албанезе.

Австралия отбелязва националния си празник

Правителството се присъедини към няколко големи австралийски корпорации като даде възможност на служителите си да направят избор дали да вземат почивен ден за националния празник или да работят, като ползват друг ден като почивен.

Годишно изследване на компанията за пазарни проучвания "Рой Моргън", публикувано тази седмица, показва, че почти две трети от австралийците смятат, че 26 януари трябва да се счита за "Ден на Австралия", което до голяма степен оставя празника непроменен. Останалите смятат, че това трябва да е "Ден на нашествието".

Много от коренните жители на Австралия, които днес са около  880 000 в страната, изостават от 25-те милиона австралийски граждани в икономическо и социално отношение, което правителството нарича "затвърдено неравенство".

Тази година празникът се чества в момент, когато правителството на левоцентристката Лейбъристка партия на Албанезе планира да организира референдум по въпроса за признаване чрез конституцията на коренното население и да изисква консултации с представители на това население относно решения, които засягат живота им.

Конституцията на Австралия, влязла в сила през януари 1901 г., не може да се променя без референдум. В настоящата конституция не се споменава коренното население на страната, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини